Docuteca

En aquest apartat hi podeu consultar tots els llibres, música, crides i pregons, auques, mediateca, presentacions, cavalcades i missatges de ràdio relacionats amb la Festa dels Reis d’Igualada.

2023

Molt bona nit, Il·lustríssim alcalde Sr. Marc Castells, regidors i regidores,
autoritats…

Molt bona nit nens i nenes, ciutadans i ciutadanes d’Igualada, i d’arreu.

Sota el cel blau il·luminat per milers d’estels, seguint l’estrella que fa milers
d’anys ens va portar fins a Betlem hem arribat a la vostra ciutat, un any més,
per poder repartir la il·lusió a totes les cases i a tots vosaltres en aquesta nit
màgica, i a la vegada donar-vos uns petits consells que, creiem que ja sabeu
però sempre està bé recordar-los.

Avui és la festa per a les nenes i els nens i és a ells a qui primer ens volem
dirigir, i per descomptat, desprès ho farem a tots els pares, mares, als avis i als
tutors.

El Patge Faruk ja ens ha informat de la rebuda que li vareu fer el passat dia 28
quant va arribar a Igualada per estar al vostre costat i preparar la nostra visita.
Ens informa puntualment de tot el que us diu per la ràdio i també de les milers
de cartes que li vareu fer arribar el dia 1 de gener per demanar els vostres
desitjos. Desitjos que esperem que rebreu amb il·lusió.

Volem donar-vos, però, abans de tot, uns consells:
Nens i nenes, estimeu als vostres pares, avis, germans i a tota la família.
Estudieu força i apreneu. Estimeu als vostres mestres i amics. Respecteu i
tingueu cura del medi ambient i de la vostra ciutat. No malbarateu els recursos
que ens dóna la natura. Fareu un món millor. El Patge Faruk també us ho va
demanar el dia de la seva arribada a aquesta ciutat.
Pares, avis i tutors: estimeu als vostres fills i néts. Abraceu-los i ensenyeu-els-
hi a conviure en pau i germanor. Cada dia els hi poseu el futur d’aquest món a
les seves mans. Ensenyeu-els-hi a fer cada dia un món millor ple d’esperança i
solidaritat. Guieu-los per viure cada dia en pau i llibertat.

Sabem que esteu tots esperant que els regals arribin a casa vostra. Us hem de
dir que venim carregats de joguines. També venim carregats d’il·lusions i
d’esperances que volem repartir per cada casa.

Gràcies a tots, nois i noies d’Igualada, i als vostres familiars perquè ens obriu
de bat a bat, cada any, portes i balcons perquè els patges que ens
acompanyen puguin deixar les joguines i obsequis que heu demanat en les
vostres cartes i que porten els camions que acompanyen la cavalcada.

Des d’aquí volem manifestar els nostres bons desitjos perquè aquest 2023 sigui
molt millor, i que tothom qui ho necessiti pugui veure alleugerida la seva
situació. Us convidem a tots els que ens esteu veient a que us afegiu als
nostres anhels.

Ara seguirem el nostre camí pels carrers d’aquesta ciutat. I l’any vinent, si Déu
vol, tornarem. Amb la mateixa il·lusió de sempre. Convençuts que aquesta
festa igualadina ens agermana amb tots els pobles, viles i ciutats del món que
viuen la màgia d’aquesta esperada nit, i que la il·lusió d’aquesta màgica nit no
s’esvaeixi. Que tots els presents amb els que avui sereu obsequiats, us
agradin, i que l’alegria i la felicitat omplin a vessar els vostres cors i les vostres
llars.

Una abraçada de Melcior, Gaspar, i Baltasar, els Reis d’Orient.

Joan Farrés i Florensa 05/01/2023
2022

Molt bona nit, Il·lustríssim alcalde Sr. Marc Castells, Molt Hble. Sra. Laura Borràs, presidenta del Parlament de Catalunya, autoritats…

Molt bona nit nens i nenes, ciutadans i ciutadanes d’Igualada, i d’arreu.

Com cada any, el cinc de gener arribem a la ciutat d’Igualada seguint la llum de l’estel. Esperem que tots estigueu bé, i que seguiu també aquesta arribada nostra, el Reis d’Orient, des de casa els qui hi estigueu confinats.

Estem molt contents de tornar a la vostra ciutat, i estem molt contents de la magnífica acollida que ens hi feu cada any. Moltes gràcies.

Volem felicitar-vos ja que la vostra ciutat ha estat elegida per assolir la capitalitat de la Cultura Catalana per tot aquest any 2022. Enhorabona Igualada per tant gran títol.

Avui és la festa dels nens i nenes i és a ells a qui primer ens volem dirigir, i per descomptat, desprès, a tots els pares i mares, i als avis.

El Patge Faruk ja ens ha informat de la rebuda que li vareu fer el passat dia 28 quant va arribar a Igualada per estar al vostre costat i preparar la nostra visita. Ens informa puntualment de tot el que us diu per la ràdio i també de les milers de cartes que li vareu fer arribar el dia 1 de gener per demanar els vostres desitjos. Desitjos que esperem que rebreu amb il·lusió.

Volem donar-vos, però, abans de tot, uns consells:
Nens i nenes, estimeu als vostres pares, avis, germans i a tota la família. Estudieu força i apreneu. Estimeu als vostres mestres i amics. Respecteu i tingueu cura del medi ambient i de la vostra ciutat. No malbarateu els recursos que ens dóna la natura. Fareu un món millor.

Pares i avis: estimeu als vostres fills i néts. Abraceu-los i ensenyeu-els-hi a conviure en pau i germanor. Cada dia els hi poseu el futur d’aquest món a les seves mans. Ensenyeu-els-hi a fer cada dia un món millor ple d’esperança i solidaritat. Guieu-los per viure cada dia en pau i llibertat.

Sabem que esteu tots esperant que els regals arribin a casa vostra. Us hem de dir que venim carregats de joguets. També venim carregats d’il·lusions i d’esperances que volem repartir per cada casa i deixar enrere aquest mal son que afecta a tot el món. Hem de demanar-vos però que seguiu correctament les normes ja anunciades per poder rebre correctament als patges a casa vostra.

Estimats nens i nenes, joves i grans. L’any que ve tornarem, si Déu vol, però mentrestant, que la il·lusió d’aquesta màgica nit no s’esvaeixi. Que tots els presents amb els que avui sereu obsequiats, us agradin, i que l’alegria i la felicitat omplin a vessar els vostres cors i les vostres llars.

Des d’aquí volem manifestar els nostres bons desitjos perquè aquest 2022 sigui molt millor, i que tothom qui ho necessiti pugui veure alleugerida la seva situació. Us convidem a tots els que ens esteu veient a que us afegiu als nostres anhels.

Una abraçada de Melcior, Gaspar, i Baltasar, els Reis d’Orient.

Joan Farrés i Florensa 05/01/2022
2021

Molt bona nit, Il·lustríssim alcalde, honorable consellera de Cultura, autoritats, ciutadans i ciutadanes, nens i nenes de la ciutat d’Igualada, de la comarca i d’arreu.

Un any més hem arribat a l’acollidora ciutat d’Igualada seguint la llum de l’estel de Betlem.
Durant tot aquest temps hem pogut comprovar que l’any 2020 i començament de l’actual ha estat un període difícil per a moltes famílies. Tot el món pateix una pandèmia i això fa que tots ens hàgim de comportar de forma diferent a altres anys.

D’arribada hem passejat pels vostres carrers i hem vist les cares d’il·lusió i els ulls dels infants espurnejant d’alegria. Hem vist els ulls dels pares i avis contents de veure com els més menuts somreien i ens miraven entusiasmats, la majoria d’ells des de balcons i finestres.

Aquest any en especial volem tenir un gran agraïment, de tot cor, a tot el personal sanitari i de serveis per la seva valuosa tasca per cuidar les persones i combatre aquesta pandèmia que, com hem dit, tots estem patint.

Volem portar un brot d’esperança a totes aquelles persones i famílies que a causa de la situació actual no poden celebrar, com es mereixen, aquestes festes.

Volem acompanyar de tot cor a les persones que estan ingressades en hospitals i residències. És un any en que heu patit la manca d’abraçades de la vostra família i situacions de soledat per culpa d’aquesta pandèmia, per evitar els contagis.

Volem tenir un especial record per a totes aquelles persones que ens han deixat i avui no poden estar entre nosaltres. Si alcem els ulls al cel veurem centenars d’estrelles sota el mantell blau fosc. Mireu-les: són precioses i grans. Alceu els braços perquè els estels us donin les mans, i recordeu que cada estel és també una persona estimada.

Nens i nenes: junt amb el Patge Faruk varem decidir que aquest any no ens miraríem els llibres blanc i negre. Estem molt contents del comportament que heu tingut tot aquest any quant estàveu confinats a casa i fèieu els deures de l’escola a través dels ordinadors i altres mitjans. Estem molt contents perquè durant aquests temps heu ajudat molt a les mares i als pares.
Us hem de demanar que els estimeu molt, com també als avis, als mestres, als amics i a aquells que encara no ho son.
Estudieu i treballeu molt. L’educació i la cultura és la millor cosa que us poden donar els vostres pares. Cal que els nens i nenes, i els joves, l’aprofiteu i procureu aprendre d’allò més.
No oblideu, tampoc, respectar i estimar la vostra ciutat.

Pares i mares: abraceu més que mai a les vostres filles i fills. Ensenyeu-els-hi el camí de la convivència i del respecte. Penseu que cada dia els hi poseu el futur d’aquest món a les seves mans. Ensenyeu-els-hi a estimar i conviure amb altres races i colors. Ensenyeu-els-hi a fer cada dia un món millor ple d’esperança i solidaritat. Guieu-los per viure cada dia en pau i llibertat.

Aquest any venim carregats de molts paquets amb els regals que ens heu demanat en les cartes. També venim carregats d’il·lusions i d’esperances que volem repartir per cada casa, principalment aquest any.

Estimats nens i nenes, joves i grans. L’any que ve tornarem, si Déu vol, però mentrestant, que la il·lusió d’aquesta màgica nit no s’esvaeixi. Que tots els presents amb els que avui sereu obsequiats, aquest any de forma més màgica que altres anys, us agradin. I que l’alegria i la felicitat omplin a vessar els vostres cors i les vostres llars.

Des d’aquí volem manifestar els nostres bons desitjos perquè aquest 2021 sigui molt millor, i que tothom qui ho necessiti pugui veure alleugerida la seva situació. Us convidem a tots els que ens esteu veient a que us afegiu als nostres anhels.

Una abraçada de Melcior, Gaspar, i Baltasar, els Reis d’Orient.

Joan Farrés i Florensa 05/01/2021
2020

Molt bona i molt màgica nit!

Honorable consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Mariàngela Vilallonga, conselleres i conseller, il·lustríssim alcalde, Marc Castells, digníssimes autoritats, infants de la ciutat i d’arreu que ens heu vingut a rebre amb els vostres familiars i amics, ja hem arribat a Igualada!

Fidels a la nostra cita, tornem a visitar-vos, tal com fem des de ja fa 125 anys! Sí, ja fa molt temps que tenim l’honor i la satisfacció d’arribar des de terres llunyanes per compartir l’emoció d’aquesta data tan assenyalada. Enhorabona, Igualada, per la celebració d’aquests 125 anys de la nostra arribada.

La vostra Festa dels Reis, la Festa dels Reis d’Igualada, està considerada com la primera en antiguitat del nostre país, i ha rebut molts reconeixements com la Creu de Sant Jordi i els nomenaments de Festa Popular d’Interés Cultural i de Festa Patrimonial d’Interès Nacional, entre d’altres, i ser candidata a obtenir el títol de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

Durant totes aquestes dècades i dècades hem anat veient com la ciutat anava canviant. Els carrers, els edificis, les indústries, els comerços, les escoles… tot ha anat progressant.

També la nostra cavalcada s’ha anat transformant, és clar. Els primers cops que varem venir arribàvem amb els nostres cavalls i ara ho fem amb modernes i didàctiques carrosses. I el mateix ha passat amb les joguines: abans eren totes de fusta i roba, després van ser de plàstic i ara la majoria són electròniques… És un signe més del pas del temps.

Però hi ha un element que no ha canviat gens ni mica i que fa que una festa tan antiga sigui sempre una festa nova. I aquest element és la il·lusió que veiem en els ulls dels nens i nenes que ens veniu a rebre, i també en les mirades d’alegria de totes les persones que els acompanyeu.

Aquesta il·lusió és la mateixa avui que la primera vegada que vam venir. I aquesta il·lusió és el que fa que els Tres Reis ens emocionem tant cada cop que arribem a Igualada a portar-vos els regals que heu demanat en les cartes que ens feu arribar a través del benvolgut Patge Faruk, que ja sabeu que fa molts anys que ens acompanya.

Per això us estem tan agraïts per aquesta rebuda. I per això sabem que fareu cas dels nostres consells. Nens i nenes: estimeu als pares i germans. Estimeu als avis, als mestres, als amics i a aquells que encara no ho son. Estudieu i treballeu molt. L’educació i la cultura és la millor cosa que us poden donar els vostres pares. Cal que els nens i nenes, i els joves, l’aprofiteu i procureu aprendre d’allò més. Recordeu que el futur esdevindrà segons vosaltres vulgueu. Penseu també en els més febles i desvalguts.

Estem segurs que tots i totes us esforçareu i fareu sempre bondat. I també estem segurs que els més grans els ensenyareu a ser bones persones que sabran viure en un món millor, ple de pau, de llibertat, d’igualtat i de solidaritat, i que juntament amb la gent de totes les cultures sabran escriure un futur ple d’esperança.

Mentrestant, compartiu la felicitat d’aquest capvespre tan especial. Des d’aquí veiem moltes cares de joia i molts rostres d’impaciència. Nosaltres també tenim ganes de saludar tota la gent que ens espera pels carrers de la ciutat i desitgem que els patges comencin a visitar les vostres cases i que comenceu a desembolicar amb delit els paquets que tant esteu esperant.

La cavalcada d’avui és el pròleg de la gran celebració que ens espera a cada llar. Aquest és el gran tresor que, en aquest tan significat aniversari, us animem a preservar. Perquè aquesta tradició que ve de tan lluny i que us sentiu tan propera és un orgull per a Igualada.

Aquest any però, amb motiu d’aquest 125 aniversari de la Festa de Reis, us volem oferir un petit gran obsequi. Hem transformat l’estrella que ens ha guiat des de l’Orient en una estrella 125 vegades més brillant perquè ens il·lumini a tots en el camí de la il·lusió i l’esperança. Estrella que ara entre tots volem inaugurar. Us convidem a gaudir-la amb tota la intensitat.

Visca la Festa de Reis d’Igualada!

Pep Elias 05/01/2020
2019

Molt bona nit!

Hble Sra. Laura Borràs, consellera de Cultura, Senyor Alcalde de la ciutat, Digníssimes autoritats, Comissió organitzadora de la nostra arribada. I sobretot, nens i nenes d’Igualada, i famílies, ja hem arribat!

Cada any, el 5 de gener és sempre feliç, però avui la felicitat es multiplica perquè recordem els 75 anys de la primera vinguda del Patge Faruk, el nostre ambaixador, a la vostra ciutat. Fa un munt d’anys, nens i nenes, que li canteu “Benvingut, Patge Faruk!”, oi?. Els vostres pares i mares, ja el van conèixer, de jovenets, el Patge Faruk. I els qui encara teniu al vostre costat àvies i avis –quina sort que teniu!- sapigueu que ells també el van conèixer quan eren uns infants, iguals, ben iguals, que vosaltres avui. Però heu de pensar una altra cosa… Nosaltres tres, els reis d’Orient, fa encara molts més anys que venim a Igualada, i hem conegut ja els vostres pares, avis, besavis, rebesavis… Quina gent més maca que hi ha a la ciutat d’Igualada!

Nosaltres ja veníem quan encara no hi havia avions! Arribàvem en vaixells, des de l’Orient, i ens esperaven uns cavalls i amb ells arribàvem a Igualada… I els vostres paquets els portàvem en uns fardells, també dalt dels cavalls. O en carro! Més tard, ja varem travessar el mar des del cel –en avió-, molt més de pressa, i un cop a terra pugem en cotxes i carrosses, i des de llavors que fem servir també aquests grans camions plens de joguines…

Hem vist els canvis que s’estan fent a Igualada. Hem vist com creix la vostra estimada ciutat d’Igualada.

Avui, en la nostra arribada, a part de portar joguines us volem donar també uns consells:

Nens i nenes: estimeu als pares i germans. Estimeu als avis, als mestres, als amics i a aquells que encara no ho son.

Estudieu i treballeu molt. L’educació i la cultura és la millor cosa que us poden donar els vostres pares. Cal que els nens i nenes, i els joves, l’aprofiteu i procureu aprendre d’allò més. Recordeu que el futur esdevindrà segons vosaltres vulgueu. Penseu també en els més febles i desvalguts.

Pares i avis: ensenyeu a estimar als vostres fills i nets. Penseu que cada dia els hi poseu a les seves mans el futur d’aquest món.

Ensenyeu-els-hi a estimar i conviure amb altres races i colors.

Ensenyeu-els-hi a fer cada dia un món millor ple d’esperança i solidaritat.

Ensenyeu-els-hi a viure cada dia en pau i llibertat.

No us volem entretenir més. Sabem que tots esteu frisosos, amb ganes de què arribem al centre de la ciutat, i que donem ordres als patges, als quals els mana el Patge important, el patge Faruk, a qui tan estimeu –oi que l’estimeu? (Síiii). Doncs ell també us estima i molt!, i farà que els patges arribin a cadascuna de les cases. I sabeu quants patges vénen? Ui!!!! Els teniu aquí: més de 800!

Deixeu-nos dir una darrera cosa. Aquest any, quan el patge Faruk estava a punt de venir a Igualada el 28 de desembre, només volia portar un llibre. Només un! de content que està, per celebrar els 75 anys que fa que us ve a veure per parlar-vos de nosaltres: de Melcior, el rei blanc, de Gaspar, el rei ros, i de Baltasar, el rei negre. Sí, sí, el patge Faruk volia venir amb un sol llibre. Però varem decidir, entre tots, que vingués amb els dos llibres de sempre… En el BLANC però, hi posaríem més fulls dels normals, per escriure-hi noms i noms i més noms. I l’altre llibre quasi sense fulls, perquè volem que no hi quedi gairebé ningú d’apuntat.

Volem ser molt generosos també, amb els infants que no viuen a Igualada, però que ens esperaran a casa d’algun familiar o amic. I la pregunta final. Eh, que heu fet, i que seguireu fent tot l’any, molta, però molta bondat? (Síiiii!) Doncs anem tots junts, ben contents, en direcció a la Soledat i Rambles. Farem que la desfilada sigui ben lluïda!

Consellera, senyor Alcalde, ens hi acompanyen…? Anem-hi!

Jaume Ferrer Piñol / Joan Farrés i Florensa. 05/01/2019
2018

Molt bona nit, Il·lustríssim senyor alcalde, autoritats, ciutadans i ciutadanes, nens i nenes de la vila d’Igualada, de la comarca i d´arreu del territori. Un any més i continuant amb la mil·lenària tradició, la llum de l´estel de Betlem ens ha senyalat el camí per arribar a la vostra acollidora i grata ciutat.

Estem immensament contents de ser aquí un cop més, i ens sentim honorats per l´afectuosa, i entusiasta benvinguda amb què ens rebeu. Veure la lluïssor dels vostres ulls i l´emoció dels vostres rostres és per a nosaltres el més gran dels reconeixements i la més gran de les satisfaccions.

Amb la nostra arribada us volem transmetre un anhel d´esperança i d´il·lusió, per a què tots els vostres anhels es facin realitat durant aquest any 2018 que tot just fa uns dies vareu encetar. Aquest és el nostre desig, que fem extensiu a totes les famílies.

Tot i que la festa d´avui és celebrada per grans i per petits, en sou els més menuts els principals protagonistes.

És per aquest motiu que el passat dia 28 de desembre varem enviar al nostre emissari, el Patge Faruk perquè vigilés el vostre comportament i ens anés informat de les millores que heu dut a terme en les vostres actituds.

També us volem fer saber que hem llegit totes i cadascuna de les cartes que vareu escriure, i que el dia 1 de gener vareu lliurar al nostre reial ambaixador.

Tot just fa una estona hem fet la darrera ullada als llibres blanc i negre per comprovar quin dels dos estava més ple. No us podeu imaginar la gran alegria que hem tingut en comprovar que al llibre negre ja no hi havia cap nom. Això només vol dir una cosa i és que tots heu estat bons minyons, heu cregut als vostres pares i heu fet molta bondat.

No obstant això, nosaltres uns volem recordar que aquesta millora en els vostres comportaments no és quelcom que només s´ha de fer palès aquells dies previs a la nostra arribada, ans al contrari; cal mantenir-ho durant tot l´any.

No oblideu que heu de continuar fent cas: estimeu als pares, als germans, als avis i a la resta de la família.

A l´escola convé que sigueu bons alumnes, que feu tots els deures i que estudieu força. Sigueu constant, endreçats i envolents.

Nosaltres, els Tres Reis d´Orient sempre us premiarem el vostre esforç, i us animarem a que tots plegats construïu un món millor, un món ple de pau i de justícia.

Com és tradició, ens acompanyen centenars de patges que d´aquí a poques hores visitaran les vostres llars, per portar-vos les joguines que ens heu demanat. Aquests regals que espereu amb tant de delit són ara mateix dins dels camions carregats fins a vessar, que formen part de la nostra reial comitiva.

Durant els darrers anys, aquest edifici de l´antic hospital ha estat el lloc on ens heu rebut i on ens hem sentit molt acollits. Sabem que d´aquí a uns mesos està previst d´enderrocar-lo. Volem aprofitar aquest us que fem de la paraula, per dirigir-nos al Sr. alcalde i demanar-li que l´any vinent ens pugem retrobar o bé aquí mateix o en un altre lloc proper de similars característiques.

I ja anem acabant. Les vostres cares deixen entreveure la impaciència per gaudir de la Cavalcada i començar fruir de la Nit de Reis. Reiterant novament el nostre agraïment per la cordial rebuda, tant a les autoritats com a tothom aquí present, us desitgem que aquesta alegria romangui amb vosaltres durant els 365 dies d´aquest any 2018.

Endavant amb la Cavalcada! Que comenci la Nit Màgica!

Eduard Creus Vilarrubias 05/01/2018
2017

Molt bona nit.

Sr. Conseller de cultura de la Generalitat de Catalunya, senyor alcalde, autoritats, Igualadins, igualadines, parents i amics vinguts d´arreu. Volem fer una salutació molt especial a totes aquelles persones vingudes d’altres llocs i que potser avui viureu aquesta festa màgica per primera vegada.

Una forta abraçada a totes aquelles persones que avui no poden ser aquí. Persones vulnerables perquè viuen moments difícils per la seva edat, per la seva situació econòmica o per malaltia. Sapigueu que us portem al cor i us enviem el nostre amor i els nostres desitjos de millora i consol per aquest 2017.

Però per sobre de tot la nostra salutació a totes les nenes i els nens d´Igualada i d´arreu del món. Aquesta és la vostra festa, una festa plena de màgia i d´il.lusió. Il.lusió que veiem ja reflectida en els vostres ulls i en les vostres cares somrients.

Fa més de dos mil anys vàrem emprendre camí des de terres llunyanes tot seguint una estrella que ens va portar fins a Betlem per obsequiar al nen Jesús i avui, una vegada més, des d´Orient i seguint aquella llum misteriosa hem arribat novament a la vostra bonica ciutat d´Igualada carregats de joguines i regals per a tots i totes.

Estem molt contents i sorpresos perquè ens heu rebut amb una nova música, un himne dedicat a nosaltres, als Tres Reis, que heu anomenat “5 de gener”. Moltíssimes gràcies a tots els que l´heu fet possible! Des d´ara i al llarg de la cavalcada compartirem aquesta música amb l´himne més estimat i cantat per aquesta ciutat que és l´Himne del Patge Faruk.

Nenes i nens d´Igualada, el Patge Faruk ja ens ha fet arribar totes les vostres cartes, les hem llegides amb molta cura i amb molta il.lusió i no us decebrem, però vosaltres ja sabeu que hi heu de posar de la vostra part. No s´hi val només fer bondat uns dies abans de la nostra vinguda, això no seria jugar net. Heu de fer bondat tot l´any, estimant molt a qui teniu al vostre costat, compartint les coses amb els vostres germans, companys i amics. Sigueu generosos i estudieu molt. Vosaltres sou l´esperança perquè d´aquí uns anys el món sigui molt millor per a tothom.

Les persones grans us han d´ajudar a obrir camí. Grans, sigueu per aquests menuts un exemple de grandesa de cor. Tant de bo la vostra estimada Igualada sigui un exemple de solidaritat per a totes les persones.

Tenim molta feina a repartir regals, però no volem deixar passar l´ocasió de felicitar-vos per el premi que us ha atorgat la Generalitat de Catalunya en declarar la Festa de Reis, Festa Patrimonial d´Interès Nacional, un reconeixement ben merescut per la tasca que any rera any des del 1895 es fa a Igualada per tal que aquesta nit sigui la nit de la il.lusió. Gràcies a totes les persones que fan possible que tornem cada any i gràcies perquè tots i totes vosaltres ens acolliu amb els braços oberts i això fa que puguem sentir molt intensament l´estimació de tots els nens i nenes d´aquesta ciutat.

Nosaltres tres i tota la comitiva de patges que ens acompanyen ens en anem a treballar, a complir amb el nostre deure que és el de portar la il·lusió a les famílies.

I vosaltres, obriu el cor, tanqueu els ulls i al compàs de les nostres músiques, deixeu-vos endur per la màgia i la il.lusió d´aquesta nit.

Melcior, Gaspar i Baltasar

Isabel Casas Penas 05/01/2017
2016

Nenes i nens d´Igualada!

Igualadins! Autoritats

Fa uns dies, mentre tots tres esperàvem que la magnífica estrella que ens guia cap a Igualada s’acostés des de la llunyania del firmament, parlàvem entre nosaltres del valors de la vostra Festa de Reis, i arribàrem a la conclusió de que coincideixen plenament amb els principis que els Reis d´Orient divulguem per tot el món.

Hem fet un llarg i esgotador viatge fins aquí, venim de lluny, venim d´Orient; Fixeu-vos si és lluny que la paraula Orient vol dir “lloc per on surt el sol”.

En aquest trajecte hem travessat ciutats i també petits poblets, alguns d´ells molt modestos i humils. A tot arreu hem fet el possible per deixar petjada dels nostres valors que com he esmentat són els mateixos que transmet la vostra festa centenària: la solidaritat, la generositat i la integració entre molts d´altres, i de la mateixa manera que ho som a Igualada, hem estat també rebuts i recompensats amb la simpatia, l´amabilitat i l´hospitalitat dels seus habitants.

Ara mateix parlàvem amb el Patge Faruk. Ens ha posat al corrent de tot el que ha esdevingut a la vostra ciutat des de que hi va arribar el dia 28. Ell i els patges que l´acompanyen també ens han explicat el que han viscut fa només uns minuts i que reviuen cada tarda del 5 de gener; en veritat que ens omple d´alegria i a la vegada d´emoció:

Han observat els ulls sovint cansats però avui plens d´il·lusió de la gent gran que han visitat a l´asil, i a les residències d´avis;
els ulls plens d´esperança i també exultants d´il·lusió de les persones malaltes que han vist a l´hospital;
els ulls desfermats d´energia vital de les persones amb discapacitats, que avui mostren també aquesta mateixa il·lusió gairebé inexplicable.

Hi ha millors accions solidàries que responguin a les inquietuds socials que les que promou la Festa de Reis d´Igualada? La vostra Festa és exemple de l´empenta i bon fer de la ciutat en l´àmbit social, fins el punt que és capaç de transformar, també avui, la vida d´aquelles persones menys afavorides.

Cada un de nosaltres, Melcior, Gaspar i Baltasar, formem part d´ètnies diferents i ens enorgulleix confluir junts a la vostra Festa, que lluny de qualsevol tipus de discriminació per raons ètniques i religioses propicia el diàleg cultural i el respecte mutu. La riquesa de la diversitat dels Tres Reis queda reflectida en tot el que ens envolta i representa, fixeu-vos:

Fa poca estona lluïa la claror esplèndida del sol, simbolitzats en la carrossa i la blancor del Rei Melcior.
Fa uns moments la vermellor del cel ens indicava el final del dia, que al igual que l´albada rogenca coincideixen amb la imatge que projecta el Rei Ros.
Ara gairebé és de nit, Nit de Reis, el color fosc del Rei Baltasar i la lluna plena presidint el decorat de la seva carrossa tanquen el cercle. Blanc, Ros i Negre; dia, capvespre i nit; tres símbols de la diversitat però que no existirien l´un sense l´altre; valors d´integració de totes les races i ètnies reunides ara i aquí, a Igualada.

El vostre lema “cap nen sense joguina” que representa l´essència més punyent del batec de la ciutat i que ha encoratjat durant molts dies l´activitat de tots els voluntaris, encapçala ja des d´aquest moment la Festa més consolidada, arrelada i participada de la societat igualadina. Els més ancians ens han rebut amb l´orgull d´haver contribuït durant més d´un segle a la seva consolidació, i ara, a aquesta hora passen el relleu als més menuts, protagonistes i garants de que perduri en el futur.

Nens i Nenes, estem impacients per retrobar-nos amb tots vosaltres als carrers més cèntrics d´Igualada, el miler de patges que ens acompanyen esperen el nostre senyal per seguir la llum de l´estrella i per iniciar la cavalcada, per pujar als vostres balcons, per visitar cada domicili i per lliurar-vos el contingut d´il·lusió que transportem. Ho faran de manera personalitzada, tots i cada un de vosaltres rebreu del vostre patge l´obsequi que mereixeu, i amb la generositat del premi a la vostra bondat.

Nens i nenes, entre tots i especialment amb el vostre esforç, hem aconseguit que no quedi cap nom apuntat al llibre negre, així que des d´ara, i amb la tranquil·litat de que tots el vostres noms són al llibre blanc, gaudiu tan com us sigui possible d´aquesta nit màgica de Reis.

Jordi Camins Just 05/01/2016
2015

Nenes i nens d´Igualada!
Igualadins!

Fa més de dos mil anys que, guiats per una estrella, vam arribar a Betlem per lloar i honorar un Nen acabat de néixer. Un Nen que amb humilitat i pobresa es mereixia tots els honors de la terra.

I des de llavors hem anat recorrent el món sota la llum de l´estrella per tal de donar-nos a totes les nenes i a tots els nens.

En aquest llarg camí que hem anat seguint incansablement, fa cent vint anys que vam veure la necessitat de fer una aturada en el poble català, i vam escollir la ciutat d´Igualada com a la primera població per a fer-hi estada la nit del 5 de gener. Els igualadins ens vau acollir magníficament i des de llavors cada any hem volgut estar presents entre vosaltres. Lamentablement no podem fer-hi llarga estada, perquè l´estrella ens va menant a altres indrets, però vosaltres, igualadines i igualadins, sou sempre presents en un lloc molt especial del nostre cor; vosaltres, en realitat, sou el nostre caliu.

És per aquest motiu que ens entreguem de ple en aquesta cavalcada a tots vosaltres, i ens fa sentir orgullosos i ens emociona veure que la nostra arribada a la ciutat d´Igualada continua sent un moment esperat i molt participat del vostre calendari festiu, i que des dels més menuts fins als més ancians continueu vivint amb modèstia i humilitat, amb satisfacció, però també amb altivesa i impressió aquesta nit màgica, tot contribuint a reforçar el sentiment d´identitat de tota una població amb veritable vitalitat i dinamisme.

I és més, ens sentim orgullosos i ens emociona veure cada any com Igualada, per tal de lluir la Festa de la Cavalcada dels Reis, esmerceu tots els esforços necessaris per ser exemple de valors tan nostrats com la solidaritat, l´esperit col·lectiu i cooperador, el voluntariat, l´hospitalitat, la integració sense cap tipus de discriminació.

Per això nosaltres, els Reis de l´Orient recollint tots aquests esforços i valors, voldríem oferir un present a tots els igualadins i anoiencs. Voldríem que la Festa dels Reis d´Igualada obtingui el reconeixement de tot el món, i voldríem també que fos el mirall on si reflecteixin totes les mirades dels infants plenes d´il·lusió.

La nostra estrella ens guia, però recordeu que tots tenim una estrella: una estrella que també ens guia. Moltes vegades no la veiem, però hem de saber que ella sempre hi és. No deixeu de mirar mai al cel i buscar el vostre estel, perquè sempre hi és. No només la nit d´avui, sinó cada nit. I de la mateixa manera com nosaltres tres, sota el seu guiatge, cerquem pau i amor per a tothom, mireu cada dia allà dalt i veureu que sempre hi ha un estel que us pica l´ullet. Que la seva llum, tant de bo, us transmeti també la pau i l´amor que tots necessitem.

Nenes i nens d´Igualada!
Igualadins!

Que tingueu un molt bona nit màgica de Reis!

Ita Oliva i March 05/01/2015
2014

Sigueu tots benvinguts a aquesta nit màgica! Il•lustríssim senyor alcalde, autoritats, ciutadans i ciutadanes, nens i nenes de la ciutat d´Igualada, de la comarca i d´arreu:

Ja fa temps que tots vosaltres espereu aquest dia. I a nosaltres també ens fa molta il•lusió tornar-vos a saludar. Després d´un llarg viatge, és a punt de començar la Cavalcada dels Reis. Ens retrobem amb tots els nens i nenes, amb els pares i mares, amb els avis i àvies, amb els amics i les amigues, amb els veïns i les veïnes… I venim acompanyats d´un munt de patges; els que van a peu i els més menuts que ens ajuden a dalt de les carrosses, els quals enguany llueixen uns vestits nous. I, per descomptat, no podríem arribar pas fins aquí si no fos gràcies als conductors de les carrosses i dels camions… Us heu fixat quantes persones ens trobem avui i aquí? I tots som diferents, d´una manera o d´una altra. Tenim el color de la pell diferent, ulls de tota mena, n´hi ha de més alts i de més baixos. I, això segur, ningú no té el mateix nas que la persona que hi ha al seu costat… I també és ben cert que cadascú té els seus gustos: per això, a les cartes que hem rebut, hi hem llegit peticions ben diverses.

Però, al mateix temps, som tots aquí i compartim la màgia d´aquesta Nit de Reis, a Igualada. Nosaltres seguim una tradició antiga i hi creiem, perquè sabem que avui és un dia especial. Tot plegat no seria possible sinó fos perquè els que som aquí creiem també en la solidaritat, en el valor d´acollir les altres persones, en la necessitat de parlar els uns amb els altres. Sabem, per tant, que si ajudem els altres i ens deixem ajudar, som més feliços. Estem convençuts que una sola persona no pot fer gran cosa. En canvi, però, si són nombroses les persones que es posen d´acord i s´ajuden per tirar endavant alguna cosa, aleshores sí que es pot celebrar una gran festa, com la que estem fent: la Festa del Reis d´Igualada.

I és per tot plegat que nosaltres, Ses Majestats d´Orient, també volem felicitar avui la Comissió Organitzadora de la Cavalcada, que aquest any ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi, que atorga la Generalitat de Catalunya. És el reconeixement per haver portat a terme, des de fa anys, una feina en què són presents els valors de què parlàvem abans: unir-se i ajudar-se els uns als altres per fer possible una celebració que es converteix per a tothom en motiu d´alegria compartida.

Aquestes són les coses que els Reis tenim més en compte, quan toca repassar les cartes dels nens i nenes i mirar com ha anat l´any. Ja ho sabeu prou bé, que tenim el llibre blanc i el llibre negre. El primer és el que ens agrada més de llegir i tornar a llegir. Hi trobem tot allò que heu fet bé i les vostres paraules són com somriures. Hi veiem totes aquelles vegades que heu fet els deures, que heu fet cas d´allò que els pares i els mestres us deien… Però, sobretot, ens alegrem quan sou generosos, quan compartiu les vostres joguines amb els altres nens, quan no deixeu que cap company de l´escola es quedi tot sol i trist i l´acompanyeu i jugueu una bona estona amb ell. Quan no us baralleu i sabeu treballar i jugar tots junts. És per a nosaltres una satisfacció poder-vos informar que, a dia d´avui, al llibre negre ja no hi queda cap nom.

Així és com ens agrada celebrar els Reis amb tots vosaltres: donant les gràcies a tots els qui col•laboren generosament i fan possible aquesta nit de sorpreses i il•lusions. És així, també, que volem continuar aquesta magnífica tradició igualadina. Celebrant, tots junts, allò que ens uneix: els esforços desinteressats, l´esperit col•lectiu i cooperador, la integració de totes les persones en una festa única.

Ja no ens allarguem més. Ben aviat, els caramels i els regals ompliran la ciutat. El nostre desig és que, al llarg de l´any, la solidaritat, el treball en equip i la integració de totes les persones també s´escampin per la nostra ciutat. Que la pluja de caramels i de somriures duri tot l´any.

I ara, endavant, a gaudir de la Nit de Reis!

Josep Pelfort i Castelltort 05/01/2014
2013

Molt bona nit, Il·lustríssim Sr. Alcalde, autoritats, ciutadans i ciutadanes, nens i nenes de la ciutat d´Igualada, de la comarca i d´arreu.

Seguint la llum de l´estel de Betlem, des de fa milers d´anys, una vegada més, nosaltres, els Reis Melcior, Gaspar i Baltasar, hem tornat a Igualada amb un munt de joguines per a tots els nens i les nenes, i amb molt bons desitjos per a tothom. I, a més d´agrair la vostra entusiasta benvinguda, a tots tres, la il·lusió que brilla dels vostres ulls i l´exaltació del vostre somriure, ens omple també d´una enorme satisfacció.

Aquest darrer any, des que varem emprendre aquesta llarga ruta cap a Igualada, hem pogut observar que el 2012 ha estat un any d´importants contrarietats per a moltes famílies; i des d´aquí us volem transmetre un missatge d´esperança i d´il·lusió per a què tots els anhels de casa vostra es facin realitat al 2013, i que cada família que visqui situacions difícils pugui veure´s ben aviat reconfortada. No hi ha res que ens agradés més que, avui, tots vosaltres participeu d´aquests nostres desigs tan sincers.

Ah! Però! Ja ens toca parlar de vosaltres… Nens i nenes d´Igualada. Des de la setmana passada en què el nostre missatger, el Patge Faruk, va venir a visitar-vos, ens ha anat informant pas a pas sobre si -aquests últims dies- heu millorat el vostre comportament. De passada, us volem fer saber que hem llegit detingudament totes i cadascuna de les cartes que vareu escriure i vareu entregar al nostre ambaixador reial l´1 de gener.

Encara érem de camí que miràvem pàgina per pàgina el llibre blanc i el llibre negre a fi de comprovar quin estava més ple. I, ara, estem contents de veure que el blanc està ple dels noms dels bons minyons i quasi que no hi ha nens que no hagin fet bondat. Nosaltres som aquí per a premiar el vostre esforç, i animar-vos a construir un món de pau i de justícia.

Tanmateix tots tres creiem que és important que no oblideu algunes recomanacions per a posar en pràctica dia a dia, amb la més bona intenció de ser més i més bons minyons i unes bones persones. Així, sereu del tot exemplars quan estimeu molt i feu cas al pare i a la mare, als vostres avis, i a la resta dels familiars. I, sobretot, a l´escola convé que sigueu uns bons alumnes, que us porteu bé, feu tots els deures i estudieu força. A més, és molt important que apreneu a ser bons amics dels vostres amics i que sigueu generosos amb ells i hi compartiu les vostres coses; perquè tenir amics és un tresor.

Com és tradició, sempre venim acompanyats dels nostres patges, que d´aquí a una estona vindran a casa vostra a fer-vos entrega de les joguines que vareu demanar a la carta. Aquestes joguines que tan espereu són els regals que porten la nostra comitiva reial dintre d´uns camions que van plens a vessar.

Per últim, una vegada més ens congratulem de participar d´una Festa de Reis d´Igualada que és una Festa Popular d´Interès Cultural i que s´ha fet tan famosa per tot arreu. I, vigilant de no estendre´m, penso que ja és hora de complaure-us, nens i nenes d´Igualada, i recompensar la vostra impaciència i deixar-vos començar a fruir de la Nit de Reis amb la nostra Cavalcada… I, que –immediatament- torneu a casa per a rebre amb il·lusió als nostres patges, carregats de regals. Tot reiterant la nostra gratitud per la cordial rebuda, a totes les autoritats i a tothom aquí present, us desitgem que una alegria com aquesta us sigui ben propera al llarg dels 365 dies del 2013.

Au! Que comenci la Festa, nens i nenes d´Igualada! Bona nit a la màgia i la il·lusió!

Carmel·la Planell 05/01/2013
2012

Molt bona nit, Il·lustríssim senyor alcalde, autoritats, ciutadans i ciutadanes, nens i nenes de la vila d´Igualada, de la comarca i d´arreu.

Un any més i complint amb els designis de la mil•lenària tradició, la llum de l´estel de Betlem ens ha senyalat el camí per arribar a l´acollidora i magnífica ciutat d´Igualada. Estem immensament joiosos de ser aquí, i ens sentim confortats per l´afectuosa, i entusiasta benvinguda que ens oferiu. Poder veure la Il·lusió brollant dels vostres ulls i les pinzellades d´emoció que es dibuixen en els vostres rostres, representa per nosaltres la més gran de les satisfaccions.

Durant el temps que ha transcorregut des que vàrem iniciar el nostre viatge fins a la nostra vinguda, hem pogut comprovar que l´any 2011 ha sigut un període difícil per a moltes famílies. Des d´aquí volem fer palesa dels nostres bons desitjos perquè el 2012 sigui molt millor, i que tothom qui ho necessiti pugui veure alleugerida la seva situació. Us convidem a tots els aquí presents a què us afegiu als nostres anhels.

Estimats nens i nenes, des que el nostre emissari, el Patge Faruk és present a la vostra ciutat, ens ha mantingut puntualment informats de l´evolució i del comportament que heu tingut dia a dia. Hem llegit amb cura i fruïció totes i cadascuna de les cartes que ens heu escrit, i que acompanyats dels vostres pares vau lliurar al nostre ambaixador el dia 1 de gener. Fins fa només una estona hem estat fent la darrera ullada al llibre blanc i al llibre negre. És per nosaltres un gran plaer, comprovar que mentre que el blanc està farcit de noms, el negre és gairebé buit. No obstant això, volem aprofitar aquesta oportunitat per fer-vos memòria d´aquells consells que us seran de gran ajut en la vostra vida quotidiana, i en el vostre empeny per ser cada dia més bons minyons. Feu cas de tot el que us diguin els vostres pares; estimeu als germans, als avis i a la resta de la família ; a l´escola sigueu responsables i feu els deures que us manin els vostres docents. Mostreu-vos generosos amb els vostres amics, l´amistat és un dels tresors més preuats. Cultiveu la constància; endreceu les joguines; sigueu benvolents.

Com cada any ens acompanyen centenars de patges que d´aquí a poques hores entraran a les vostres llars, per entregar-vos les joguines que ens heu demanat. Aquests regals que espereu amb tant de delit són ara mateix dins dels camions carregats fins a vessar, que formen part de la nostra comitiva.

Tal dia com avui de fa tot just un any vàrem felicitar la vostra ciutat i a la Comissió Organitzadora de la Cavalcada, per la concessió rebuda del Departament de Cultura de la Generalitat, en què va declarar la Festa de Reis d´Igualada Festa Popular d´Interès Cultural. Enguany hem de tornar-vos a congratular perquè el número de l´ONCE del sorteig corresponent a la diada d´avui, està il·lustrat amb la imatge dels “Reis d´Igualada. A partir d´ara, doncs, la coneixença d´aquesta extraordinària festa no serà només dins de Catalunya, si no que s´expandirà a tots els pobles i ciutats de l´Estat Espanyol.

I ja no m´allargo més. Les vostres cares deixen traspuntar la impaciència per començar a gaudir de la Cavalcada. Us agraïm novament l´acollida que ens heu fet les autoritats i tols els aquí presents, i desitgem que l´alegria i la il·lusió que sentiu avui continuï dins vostre durant la resta de l´any.

Endavant amb la Festa! Que comenci la Nit Màgica!

Eduard Creus i Vilarrubias 05/01/2012
2011

Sr. Alcalde, senyores i senyors regidors.

Benvolguts nens i nenes!

Benvolguts igualadins i amics d´Igualada!

Bona nit d´il·lusions!

Rememorem avui la història de fa més de dos mil anys quan, seguint la llum d´un estel, els tres reis d´Orient anàrem a Betlem i oferirem or, encens i mirra al nen Jesús.

Com cada any, Melcior, Gaspar i Baltasar, venim a Igualada carregats de joguines pels nens i nenes i carregats d´il·lusions per a tothom.

Igualada és una ciutat de nens i nenes bons i alegres, i d´homes i dones esforçats i esperançats.

Volem que els nens i nenes seguiu fent bondat i per això desitgem que ajudeu als germans i companys, que obeïu els pares, avis i mestres, que mengeu el que us posen a taula, que us renteu bé quan cal, i que compartiu les joguines amb els germans i amics. Desitgem també que no digueu mentides, ajudeu a parar taula i a fer-vos el llit, a endreçar el quarto vostre i de les joguines. Fent això fareu contents els pares, fareu contents els Reis i estareu contents vosaltres.

Tots sabeu que el Patge Faruk, col·laborador nostre, pren constantment nota dels fets bons i no tant bons dels nens i nenes, i sap perfectament quins es mereixen més joguines i quins no tantes. Ser bons minyons requereix esforç i sobretot constància. I és bo premiar aquest esforç i aquesta constància. I això és el que venim a fer en aquesta nit màgica: venim a recompensar el vostre esforç i a encoratjar-vos per ser encara millors en l´any que acaba de començar.

Aquest missatge pels més menuts és també un missatge pels grans: portar-se bé sempre requereix esforç; corregir un error requereix esforç i perdonar als altres requereix esforç. D´altra banda, ho saben els vostres pares i avis, construir una ciutat requereix esforç, resoldre una crisi requereix també molt esforç, i armar l´autoestima d´un poble requereix un esforç col·lectiu que cal realitzar constantment. Venim avui a recompensar tots aquests esforços i a esperonar-vos a tots perquè els continueu fent sempre.

La nit de Reis és nit d´il·lusions, és nit de cares alegres i esperançades. Veure cada any pels carrers d´Igualada amb quin entusiasme ens rebeu, ens crideu i ens agraïu els regals que us portem ens omple de joia i ens convida a retornar any rere any.

Venim com cada any amb centenars de patges que amb poques hores us repartiran les joguines a casa vostre o a casa dels avis. Ells també es deleixen per venir a Igualada i omplir-vos de joguines!

Aquest any és encara més especial perquè celebrem que el desembre de 2010 la Conselleria de Cultura de la Generalitat ha concedit a la Festa de Reis d´Igualada, compresa pels actes dels dies 28, 1 i 5, el reconeixement oficial de Festa Popular d´Interès Cultural . Enhorabona!

Cal que entre tots seguim fent d´Igualada una Festa en un dia com avui. Una festa única. Una festa que cap més ciutat té com la vostra, que ens fem nostra! Això és un gran patrimoni de la ciutat que entre tots heu de preservar, i heu d´agrair a tots els que ho fan possible.

Nens i nenes d´Igualada sigueu bons. Això és una cosa fàcil de dir i que a vegades costa de fer. Però recordeu, petits i grans: si feu bondat sereu immensament feliços!

Endavant la cavalcada. Comença la gran festa, continua la nit màgica!

Joaquim Solé Vilanova 05/01/2011
2010

Il·lustríssim Sr. Alcalde, autoritats i servidors públics, nens i nenes, pares i mares, igualadins, anoiencs i visitants.

Bona i màgica nit, Igualada!

Nosaltres, els tres Reis d´Orient, Melcior, Gaspar i Baltasar arribem, com cada any, seguint la llum de l´estel que un dia ens va guiar fins al Déu Infant.

Hem fet un llarg camí per arribar aquesta nit assenyalada a Igualada. Una nit i una ciutat on els somnis es fan realitat i la màgia i la il·lusió són presents als ulls i als cors de tots, petits i grans! És nit de festa gran!

El patge Faruk, el nostre emissor que ens ha precedit, ha apuntat al seu llibre colossal les coses bones i les coses mal fetes, us ha comunicat el nostre missatge, i us ha donat bons consells que sempre cal tenir presents.

Nosaltres volem insistir que tots, cada dia, us heu d´esforçar a ser bons minyons, a ser bones persones. Us heu de guiar, petits i grans, pels veritables valors, com són l´amor i l´amistat; l´esforç i el treball; el respecte i la tolerància; l´honestedat i la responsabilitat; perquè amb les vostres bones accions, per petites que siguin, podeu deixar el món una mica millor de com l´heu trobat.

Ens agrada molt rebre les vostres cartes, i les llegim totes amb atenció. Són cartes sinceres, plenes de poesia, de dibuixos, de compromisos, plenes de bones intencions i de somnis.

Després de llegir-les, nosaltres cada any transformem l´or, l´encens i la mirra originals i els donem una nova forma per respondre als vostres somnis i peticions.

Enguany també venim molt carregats. Portem a les nostres carrosses astrals i als camions del nostre llarg seguici tot, o gairebé tot, allò que ens heu demanat. Però, us hem de dir, que també portem una mica de carbó, poquet però en portem, per aquells que no han fet gaire bondat.

Ens acompanyen centenars de patges majestuosos que passaran ben aviat per les vostres cases, i repartiran els obsequis tan esperats. Podeu estar tranquils, cap infant es quedarà sense regal!

Estem contents perquè sabem que tot és a punt per celebrar la nostra gran festa.

Desitgem de tot cor que l´estel que ens ha guiat ompli els vostres cors, les vostres llars, Igualada i el món sencer, d´espurnes d´il·lusió i sorpresa, d´espurnes de gratitud i generositat, i d´espurnes d´alegria i felicitat. I desitgem també, que aquesta llum us acompanyi i embolcalli tot l´any.

Moltes gràcies per la vostra rebuda tan càlida, per ajudar-nos a preparar la festa, per omplir els carrers de joia, i per obrir-nos les portes de les vostres llars i dels vostres cors.

Moltes gràcies! I que comenci la Cavalcada!

Antònia Pintó i Colom 05/01/2010
2009

Illustríssim Sr. Alcalde, autoritats, nens i nenes, pares i mares, igualadins, comarcans i forans.

Nosaltres, els Reis Melcior, Gaspar, i Baltasar, hem tornat a Igualada, hem tornat seguint l´estrella, la mateixa estrella que fa molts anys vam començar a seguir i ens va guiar fins a la cova de Betlem, i que ara, any rere any ens porta a aquesta ciutat. A aquesta meravellosa ciutat d´Igualada

Hem vingut carregats no només de paquets. Venim carregats de bons desitjos i d´il·lusions, que volem compartir i repartir a tots vosaltres.

Venim contents, com cada any, per la rebuda que ens feu i per poder-vos portar tota la il·lusió i esperança que ens heu demanat.

Ja a l´entrada d´Igualada i passant pels carrers d´aquesta ciutat fins arribar aquí hem vist els ulls dels infants espurnejant d´il·lusió i alegria. Hem vist els ulls dels pares i avis contents de veure com els més menuts somreien i miraven l´arribada de tota la nostra comitiva, la vistositat de les nostres carrosses i dels nostres patges.

Ara, seguirem fins al capdamunt de la Rambla acompanyats d´aquest centenars de patges que després es repartiran per tot Igualada junt amb els camions plens de joguines. No us impacienteu! Arribarem a totes les cases i us portarem quasi bé tot el que heu demanat, però abans deixeu-nos que us donem uns quants consells encara que, el Patge Faruk, que ja fa dies que està amb vosaltres, us ha aconsellat i corregit per poder, avui i sempre, ser bons minyons.

Nens i nenes: estimeu als pares i germans. Estimeu als avis, als mestres, als amics i a aquells que encara no ho son.

Estudieu i treballeu molt. L´educació i la cultura és la millor cosa que us poden donar els vostres pares. Cal que els nens i nenes, i els joves, l´aprofiteu i procureu aprendre d´allò més. Recordeu que el futur esdevindrà segons vosaltres vulgueu.

Penseu també en els més febles i desvalguts.

No oblideu, tampoc, respectar i estimar la vostra ciutat. No malbarateu les coses, no embruteu els carrers, ni els espais públics com són els parcs i els jardins d´Igualada. Sigueu respectuosos a tot i a tothom. Gaudiu de tot allò que teniu al vostre abast i conserveu-lo, perquè tothom ho pugui utilitzar i sentir-se´n orgullós.

Pares i avis: ensenyeu a estimar als vostres fills i nets. Penseu que cada dia els hi poseu a les seves mans el futur d´aquest món.

Ensenyeu-els-hi a estimar i conviure amb altres races i colors.

Ensenyeu-els-hi a fer cada dia un món millor ple d´esperança i solidaritat.

Ensenyeu-els-hi a viure cada dia en pau i llibertat.

Estimats nens i nenes, joves i grans. L´any que ve tornarem, si Déu vol, però mentrestant, que la il·lusió d´aquesta màgica nit no s´esvaeixi. Que tots els presents amb els que avui sereu obsequiats us agradin. I que l´alegria i la felicitat omplin a vessar els vostres cors i les vostres llars.

Us ho desitgen: MELCIOR, GASPAR I BALTASAR

Joan Farrés i Florensa 05/01/2009
2008

Hola, molt bona nit. Els meus companys m´han designat a mi perquè us adreci unes paraules.

Ens omple d´alegria aquesta gran rebuda que ens feu cada any els igualadins i igualadines, i tots els visitants procedents d´altres poblacions que sou aquí, sobretot els nens i nenes, veritables protagonistes d´aquesta festa, que fa més de cent anys que celebreu.

Em complau tornar a veure les vostres carones i ullets, plens d´aquella il·lusió tan tendra que fa bategar els cors d´emoció. És un sentiment màgic que només pot brollar de les arrels de la innocència, però s´encomana i ens envaeix de felicitat. Els millors records de la nostra infància són els de la nit de Reis.

Ens agrada molt llegir els milers de cartes que ens envieu amb tantes peticions de joguines i regals, però alguns de vosaltres també m´heu fet arribar desitjos de pau per a tot el món i de solidaritat envers els països pobres. Hi ha coses que són molt difícils d´aconseguir, fins i tot per a uns mags com nosaltres! però si ho intentem tots plegats, de mica en mica ho aconseguirem.

Us donaré uns petits consells que crec que val la pena que tingueu en compte perquè contribuiran a crear un futur millor per a tothom. Les persones grans també han de parar l´orella, ja que són els qui us eduquen i han de donar exemple.

Hi ha uns valors que són fonamentals per tal que hi hagi una bona convivència entre els éssers humans, com són la llibertat i la justícia, entre molts d´altres. Un primer pas per aconseguir-ho, ara que encara sou infants, és aprendre a respectar totes les persones, és igual com vesteixin, de què treballin, com parlin o si són estrangers. El que de debò és important és que acceptin la vostra amistat.

Una altra cosa que us vull dir aquesta nit és que hem de vetllar per a la conservació de la natura. Ja sabeu que els recursos del planeta són limitats, i segur que heu sentit parlar del canvi climàtic i de la gran quantitat d´incendis als boscos. Així doncs, heu de ser prudents, reciclar i procurar no malgastar l´aigua. I els nens i nenes que heu demanat animals de companyia a les vostres cartes, no els abandoneu ni els maltracteu, sigueu responsables.

També vull animar-vos a continuar conservant les tradicions que aquest poble té tan arrelades. Ja sé que per Nadal el caga tió us ve a visitar i us obsequia amb llaminadures i regals. Gairebé és tan màgic com nosaltres! Heu d´estar orgullosos de viure en aquesta ciutat i en aquesta nació tan bonica i plena de festes divertides que la majoria dels vostres avantpassats ja celebraven fa molt de temps.

No m´allargo més, perquè ja deveu estar impacients per acabar de gaudir de la cavalcada i anar a casa de seguida per esperar els patges que, de ben segur, us portaran moltes joguines. Com podeu comprovar, els camions que ens acompanyen van atapeïts de paquets fins al capdamunt.

Moltes gràcies per la bona acollida que ens han ofert les autoritats d´Igualada aquí presents i ens acomiadem fins l´any que ve.

Que tingueu un bon any 2008 i sigueu molt feliços!

Ada Jover i Sampere 05/01/2008
2007

Molt Il·lustre senyor alcalde i distingides autoritats, nens i nenes d´Igualada i de la comarca d´Anoia i a tots aquells que heu vingut a rebre´ns: Molt bona nit a tots.

He estat designat pels meus estimats amics Melcior i Gaspar per fer de portaveu i adreçar-vos unes paraules que hem preparat conjuntament.

Un any més hem seguit l´estel que ens ha guiat fins aquesta estimada ciutat, per poder compartir amb vosaltres la il·lusió d´aquesta nit màgica.

Ens sentim molt contents i agraïts per l´esplendorosa acollida que ens dispenseu cada any en aquesta nit tan esperada per vosaltres.

En primer lloc volem agrair les paraules de benvinguda que en nom de tota la ciutat ens ha adreçat el vostre alcalde. Som aquí per complir amb el nostre deure de fer-vos feliços a vosaltres, nens i nenes d´Igualada, de la comarca i tots aquells que avui ens heu vingut a rebre. I també a vosaltres, que ja sou més grans, però que també vàreu ser infants i guardeu un bell record de les nits com aquesta.

Us portem moltes joguines, perquè us les heu guanyat. El patge Faruk ens ha explicat amb tot detall la gran rebuda que li vàreu fer el passat dia 28 al Pavelló de les Comes. També us he de dir que els tres Reis hem tingut molta feina, perquè hem llegit una per una totes les cartes que ens vau lliurar el dia de cap d´any. Així doncs, hem decidit que us portin a casa vostra, aquelles coses que ens heu demanat. Jugueu i gaudir-les força, però també sapigueu-les compartir noblement amb els vostres germans i amics, i d´aquesta manera tan senzilla anireu fomentant l´amistat i el treball en equip, que serà profitós pel vostre futur.

No ens mou altra missió que el fer créixer en el fons del vostre cor, aquella llum necessària que faci reflectir en els vostres ulls, l´amor i l´esperança, penyora indiscutible de la vostra bondat.

També ens plau adreçar unes paraules pels que ja no sou infants. Heu de saber que ens complau i satisfà en gran manera, veure com us encoratgeu mútuament per tal que cada any sigui possible la nostra arribada a les vostres llars.

Gràcies a tots per ser avui aquí, des dels més petits als més grans. Una vegada més amb el vostre treball i esforç heu sabut transmetre aquest esperit i aquest treball altruista, fent que la il·lusió vagi omplint de germanor el cor de tots els homes i dones en aquesta bonica joia d´estimar. D´estimar la família, d´estimar el vostre treball, d´estimar la missió que cadascú desenvolupa en el seu dia a dia. És la veritable clau que permet assolir tots els objectius, per importants o senzills que siguin. El nostre, estem a punt de fer-lo realitat. I sobre tot penseu sempre amb nosaltres i seguiu l´estel que ens guia.

Recordeu que sempre esteu presents en la nostra ment i en els nostres cors. Una abraçada molt forta a tothom i fins sempre.

Antoni Miranda i Pallarès 05/01/2007
2006

ESTIMATS NENS I NENES D´IGUALADA

Els Tres Reis d´Orient, com cada any, hem tornat a la vostra estimada ciutat. Venim acompanyats dels nostre patge, atents a la crida que ens féu arribar. Arribem seguint l´estrella carregats d´obsequis i joguines per a tots.

Hem observat en els vostres ulls la mirada d´il·lusió i el desig de ser millors cada dia. A través dels missatges de la ràdio, i del que ens ha comentat el nostre emissari, el Patge Faruk, sabem que heu millorat el comportament a casa: amb els germans, els pares i els avis, i també amb els amics,… i que us esforceu cada dia, per a ser millors a l´escola. Ens agrada especialment veure com aneu creixent en tots els aspectes i valorem molt l´esforç que féu per a ser persones responsables i solidàries. Us animem que continueu així.

Abans de començar la cavalcada pel Passeig, la soledat i les Rambles, hem visitat l´hospital, la clínica i les residències d´avis, ja que també per a ells i per a les persones que els atenen, aquesta nit és especial. Hem compartit una estona amb els nens i nenes malalts que, com vosaltres, també han tingut la companyia dels Tres Reis.

En el nostre pas pels carrers de la ciutat, hem observat els canvis que està fent Igualada: les noves avingudes, edificis, rotondes i altres elements urbanístics,… També hem vist l´esforç que demostreu per atendre com cal la gent de la tercera edat, els més necessitats, els discapacitats i els qui tenen dificultats per a viure dignament el dia a dia a casa vostra. Valorem molt les inquietuds que teniu per engrandir l´activitat cultural, esportiva i artística d´aquesta bonica ciutat. … Però per damunt de tot, heu de saber que per a nosaltres, el que més compta és la riquesa interior de les persones.

I, …encara més… Nosaltres, els Tres Reis que, com veiueu, som tan diversos, agraïm, sobretot, com esteu acollint les persones vingudes d´altres països i cultures i que, molts d´ells, avui, són ja els nous igualadins i igualadines.

Gràcies a tots, nois i noies d´Igualada, i als vostres familiars perquè ens obriu de bat a bat portes i balcons. Els camions que acompanyen la cavalcada, ja estan plens de les joguines i obsequis que heu demanat en les vostres cartes.

Ara seguirem el nostre camí. I l´any vinent, si Déu vol, tornarem. Amb la mateixa il·lusió de sempre. convençuts que aquesta festa igualadina ens agermana amb tots els pobles, viles i ciutats del món que viuen la màgia d´aquesta esperada nit.

En nom dels Tres Reis d´Orient i de tot el seu seguici, gràcies per la vostra acollida i perquè cada any ens obriu el vostre cor.

Jordi Dalmau i Ribalta 05/01/2006
2005

Sr. ALCALDE, REGIDORES I REGIDORS, IGUALADINES I IGUALADINS, ESTIMATS NENS I NENES

Aquest any hem arribat a la vostra bonica ciutat amb més il·lusió que mai. Primer de tot perquè, com cada any en aquesta data, desitgem veure les vostres cares plenes d´expectació i d´inquietud, tot esperant saber si es compliran els vostres desigs, si el nostre emissari, el Patge Faruk i el seu seguici, ens haurà transmès una opinió favorable per portar-vos les joguines o tot allò que heu demanat.

Us podem avançar que anem carregats amb presents per a tots vosaltres, perquè som coneixedors de què hi ha molts nens i nenes que ho heu ben merescut. També sabem que, aquells que encara teniu defectes a rectificar, heu fet el ferm propòsit d´esmenar la vostra conducta.

Avui venim amb més il·lusió que mai ja que el nostre llarg viatge des de terres llunyanes, guiats com sempre per l´Estrella d´Orient, l´hem realitzat en unes noves carrosses gràcies a la generositat dels ciutadans i ciutadanes i de l´Ajuntament d´Igualada. Carrosses que, com heu vist en el seu pas pels carrers engalanats i esplendorosos, representen el SOL, els PLANETES i la LLUNA, amb totes les CONSTEL·LACIONS.

Simbolitzen la creació de l´univers i són la representació de totes les forces que ens envolten i ens donen vida.

Nens i nenes que aneu a l´escola. Allí us explicaran amb detall el significat d´aquestes carrosses ja que, a més d´espectaculars i pròpies del segle XXI, també tenen un contingut pedagògic.

Nosaltres, els reis Melcior, Gaspar i Baltasar, apart dels regals, de la màgia i la il·lusió d´aquesta nit, també us portem uns consells i recomanacions:

Sigueu generosos i aprengueu a compartir: la solidaritat cada cop és més necessària en el nostre món. Vosaltres, nens i nenes, podeu aprendre a compartir les joguines, els caramels i les “xuxes” i, totes aquelles coses que teniu i que tant us agraden.

Estimeu de debò a pares, germans i amics. Només amb estimació fareu possible un món més obert i receptiu. Només amb amor sembrareu l´esperança en els cors.

Eviteu les discussions i les baralles. Déu ens donà el do de la paraula per tal de dialogar i solucionar les nostres diferències. Veureu que si esteu contents, en lloc de rondinar o fer rareses, tindreu més amics i amigues, podreu jugar amb molta més satisfacció, i en definitiva, sereu més feliços i encomanareu els altres la vostra felicitat.

Valoreu, per damunt de tot, la pau. Una cultura de la pau que s´aprèn en el si de la família, a través dels mestres i educadors i sobretot, en la pràctica diària. Si sabeu respectar els companys, les seves opinions i maneres de fer, així com les seves creences i tradicions, us adonareu que en la diversitat s´hi troba la riquesa.

Estudieu i treballeu molt. L´educació ha de ser la vostra herència més preuada. Cal que els nens i nenes, i els joves, l´aprofiteu i procureu aprendre d´allò més. Recordeu que el futur esdevindrà segons vosaltres el guieu.

No oblideu, tampoc, respectar i estimar la vostra ciutat. No embruteu els carrers, ni els parcs, ni els jardins d´Igualada. Sigueu considerats, nets, polits i endreçats. Gaudiu de tot allò que teniu al vostre abast i conserveu-lo perquè tothom ho pugui utilitzar i sentir-se´n orgullós.

Estimades nenes, estimats nens, joves i grans. L´any que ve tornarem, però mentrestant, que la il·lusió d´aquesta màgica nit no s´esvaeixi. Que tots els presents amb els que avui sereu obsequiats us agradin. I que l´alegria i la felicitat omplin a vessar els vostres cors i les vostres llars.

Us ho desitgen: MELCIOR, GASPAR I BALTASAR

Rosa Mª Sánchez Fuentes 05/01/2005
2004

Il·lustríssim Sr. Alcalde, regidores i regidors, igualadins,

Enmig d´aquest vespre fredorós, sota el mantell blau fosc del cel, i amb el titil·lar dels estels, una estrella ha anunciat la nostra arribada. Com cada any, entre la majestuositat de les nostres carrosses i amb la companyia dels nostres patges per la Soledat hem fet entrada galana a Igualada amb destí a la plaça Castells.

En entrar a la vostra ciutat hem quedat realment astorats per la transformació que n´esteu fent: grans avingudes, carrers degudament urbanitzats, i moltes altres coses. Però per a nosaltres no és això el més important, sinó el que es porta dins del cor, el que cadascú de vosaltres sent i com actua.

Som conscients que el nostre món es fa difícil cada vegada més; també som conscients, i ho hem pogut veure, que la vostra convivència és al llindar de la multiculturalitat: heu de començar a aprendre a viure i a conviure amb diferents races, diferents cultures i diferents religions. Però això no és un problema, sinó tot el contrari: és una gran riquesa. O, sinó, mireu-nos, per exemple, a nosaltres tres: un de blanc, un de ros i un de negre. I n´estem gojosos, perquè tan sols d´aquesta manera potser podrem entendre el que vol dir la universalitat.

Avui, mentre pugem, amb el nostre pas festiu, alegre, tot saludant-vos, els nostres patges, sota la mirada pacient i controladora d´aquest fidel servent que ara fa seixanta anys us vam enviar per primera vegada aquí a Igualada, el Patge Faruk, aniran repartint-vos aquelles il·lusions, aquells regals, aquells desitjos que amb la vostra senzillesa, sota la humil expectació, ens heu demanat. Ja sabem que són moltes les coses que ens demaneu i el nostre esforç és en tot moment el poder-vos satisfer. De vegades, però, no tot es compleix. Tinguem present que avui és una nit d´il·lusió, una nit màgica, i que només ja amb el nostre pas per la ciutat, només ja en poder veure aquesta gran comitiva de patges, poder somniar en el que hi ha de bo en els cors de cadascú, poder trobar en cada un de nosaltres el nostre infant, ja hauríem de donar-nos per més que satisfets.

Infants d´Igualada: avui és la vostra nit màgica, i, per tant, l´heu de viure amb tota la il·lusió que el vostre esperit us encomani. Sigueu feliços a partir d´avui, perquè avui nosaltres també us tenim presents, així com també tenim presents a tots aquells infants que us miren a cavall dels estels, galopant ben feliços. I enmig de tota aquesta satisfacció tan viva només us demano que tingueu un petit moment i que encasteu el nas a la finestra de casa vostra i tanqueu els ulls. De cop, obriu-los i mireu al cel. Veureu que milions d´estels hi fan pampallugues. Mireu-los: són preciosos i grans, i com uns fars blaus, ara s´apaguen, ara s´encenen. Alceu els braços, perquè els estels us donen les mans, i recordeu que cada estel és també un infant.

Sigueu, doncs, com aquests estels i que la vostra claror no deixi mai de pampalluguejar; titil·leu i que l´escalf del vostre foc el pogueu escampar als companys, als familiars, als ciutadans; que l´escalf del vostre foc sigui sempre un missatge de pau, d´amor, de felicitat, de germanor.

Infants d´Igualada, igualadins, que tingueu una bona nit de Reis i que aquesta nit màgica sigui de les nits que millor recordeu com d´il·lusió.

Us ho diuen de tot cor en Gaspar, en Melcior i en Baltasar.

Gràcies, i bona nit!

Xavier Pedraza i Jordana 05/01/2004
2003

Bona nit Igualada:

Bona i màgica nit, infants tots, nens i nenes d´Igualada i de la comarca. I també bona nit a tots aquells que heu vingut aquí, avui, des de molts llocs de Catalunya o des d´altres terres de l´Estat. I fins i tot, des de països estrangers hi ha avui molts infants i persones per veure la nostra arribada. Gent de fora que ens visita i gent nouvinguda a la ciutat en busca de treball i que miren amb ulls nous aquesta festa.

A tots, a tots, gràcies. Moltes gràcies, perquè sou vosaltres els que feu que aquesta festa sigui tan especial, tan única i tan estimada.

Des de fa més de cent anys, ho sabeu bé, arribem aquesta nit a Igualada. Arribem en la més bella de les nits d´aquesta ciutat, en la nit del miracle de la il·lusió, en l´hora que tots volem, vosaltres i nosaltres, que sigui realment extraordinària.

Any rera any, des d´en fa més de cent, venim a Igualada i veiem la joia d´aquesta nit i volem compartir-la amb tots vosaltres, ciutadans d´Igualada, homes i dones, nens i nenes, avis i àvies, infants tots avui, encara que sigui només per aquesta estona màgica.

Aquesta és la nit més bonica d´aquesta ciutat. I sou vosaltres els que la feu tan bonica, tan única, tan ben feta i tan estimada. any rera any, feu que aquesta festa vagi millorant i des de l´arribada del nostre missatger el Patge Faruk, la ciutat és una festa per els més petits que vol dir que també és una festa pels grans. Una festa viva i alhora tradicional que omple d´il·lusió la ciutat.

També enguany arribem d´un llarg viatge. Venim carregats, no només de paquets, de molts paquets amb els regals que ens heu demanat en les cartes, sinó carregats també d´il·lusions i d´esperances que voldríem repartir per cada casa. Perquè són els somnis i les esperances, allò que, a vegades, fa falta una mica a moltes cases, i també el món. Perquè arreu del món el seu ser humà oblida massa sovint que els somnis de la pau, de la convivència, del progrés de cada dia, de la solidaritat, del respecte a la diferència, són possibles.

Volem recordar-ho ara. Al món hi ha generositat encara. Al món hi ha molta gent que es lliura als altres sense esperar gran cosa a canvi. Aquesta festa n´és un exemple. Neix de la ciutat, de la generositat de la ciutat, i vol ser generosa també per tal que cap nen i cap nena quedi sense el seu paquet de regal, sense la seva joguina. Aquest va ser l´objectiu de la festa quan va néixer entre vosaltres i que avui continua encara de manera admirable.

Gràcies Igualada, una vegada més, per aquesta rebuda esplèndida, per aquest emocionant entusiasme, per permetre´ns la joia de viure aquesta hora màgica pels vostres carrers i en les vostres cases. Això és únic. Us ho diem els Reis, el Melcior, el Gaspar i el Baltasar, profundament commoguts tots per l´esclat de joia d´una ciutat que avui és realment extraordinària.

Gràcies.

Carles Mª Balsells 05/01/2003
2002

Sr. Alcalde, senyores i senyors regidors
Benvolguts ciutadans i ciutadanes
Estimats nens i nenes d´Igualada

Un any més, i seguint l´estrella que va guiar-nos fins al portal de Betlem, hem arribat a la vostra ciutat carregats de joguines. Venim a complir un deure que tenim contret amb tots vosaltres i que ens omple d´il·lusió, ja que la vostra rebuda i la vostra alegria ens fa oblidar de seguida les penalitats del nostre llarg viatge, des de les terres llunyanes d´Orient.

D´encà de la nostra vinguda, ara fa un any, han passat moltes coses en el nostre món, tantes que fins i tot nosaltres, que ja n´hem vist de tots colors, ens continuen sorprenent de tantes novetats, bones i dolentes. Precisament només fa quinze dies, que a casa vostra mateix, va visitar-vos la neu amb gran abundància, i segur que per a la majoria de vosaltres, els més petits, va ser el primer cop que vèieu el vostre carrer i la vostra ciutat tota guarnida de blanc. Va ser una nevada molt important, que si bé ha ocasionat alguns inconvenients i més d´un braç trencat, farà un bé immens als camps i als boscos de la vostra contrada, I, de la mateixa manera que cada any ens acolliu a nosaltres amb un cor tan gran i amb tanta calidesa, els nostres patges ens van informar que Igualada també havia sabut rebre amb els braços oberts centenars de persones que van haver de passar una nit fora de casa. Això està bé, i esperem i desitgem que continueu per aquest mateix camí i que ho feu sempre, de la mateixa manera, amb totes les persones de fora que vinguin a viure entre vosaltres.

Han passat moltes coses, només amb el pas d´un sol any… Però n´hi ha d´altres que duren sempre i que sempre tornaran, com és ara la nostra vinguda. Mai no ens oblidem de vosaltres i, passi el que passi en el món, mai no ens ve costa amunt d´agafar els nostres camells i les nostres carrosses per visitar la ciutat d´Igualada.

Ja sabeu que venim carregats de joguines per a tots vosaltres. I en portem per a tots, tant per als infants que han fet bondat de la bona com per a tots aquells altres que aquest dies s´han proposat de fer-ne més de la que feien. I és que nosaltres sabem que no ha cap falta ni cap error que no tinguin esmena i, com que sempre seguim la petjada de l´infant de Betlem, estem convençuts que l´amor i l´estimació ho salven tot. Si us estimeu els uns als altres, si els més forts ajuden els més febles i els més grans els més petits, vosaltres us fareu persones de bé, i tota la ciutat podrà continuar per molts anys el seu llarg camí de progrés i benestar.

Abans de la nostra vinguda, el nostre estimat patge Faruk, ja us ha explicat la conducta que esperem sempre de vosaltres. Avui, doncs, és una nit per ser feliços, per rebre el premi que tots us mereixeu. I no ho dubteu: nosaltres tornarem un any darrera d´altre per satisfer les vostres il·lusions i seguir la ruta que ens vam fixar aquell dia d´ara fa dos mil dos anys en què vam veure brillar per primera vegada l´estrella d´Orient.

Rebeu de nosaltres, Melcior Gaspar i Baltasar, una salutació plena d´efecte i que Déu us beneeixi!

Antoni Dalmau i Ribalta 05/01/2002
2001

Parlament del Rei Baltasar

Procedents de llunyanes terres, arribem avui a la vostra ciutat. Us volem dir que estem molt contents de tots vosaltres i que venim carregats de paquets, plens de joguines. El nostre emissari, el Patge Faruk, ens ha comunicat que aquest any el Llibre Blanc s´ha omplert. I això a nosaltres ens dóna una gran alegria.

Els reis, Melcior, Gaspar i jo mateix us felicitem pels vostres esforços per portar-vos bé; per fer els deures a l´escola; per deixar la tele, sense protestar, quan ho demanen els vostres pares; per no barallar-vos amb els germans, ni amb els companys d´estudis o de jocs; perquè un mengeu tot el que us posen en el plat, encara que algunes vegades no us agradi gaire; perquè endreceu les joguines; perquè procureu seguir els consells dels vostres mestres; perquè no us poseu mai a la taula sense haver-vos, abans, rentat les mans; perquè sou nets i polits i quan passegeu pels carrers d´aquesta bonica ciutat d´Igualada no llenceu mai els papers a terra.

Però per damunt de tot us felicitem ben de cor, perquè sabem, ens ho ha dit el nostre emisari i els altres patges, que vosaltres estimeu molt als vostres pares, germans, als avis, als mestres, als companys d´escola.

Avui nosaltres com a missatger d´aquell Nen Déu que va néixer fa dos mil anys i que ens va donar a tots un exemple de pau i d´amor, us demanem que estimeu a tothom, que no us baralleu amb ningú, ni amb aquelles nenes o nens que us vulguin fer enfadar. Ho prometeu, avui, que ho fareu així?… Us demanem també que sigueu capaços de compartir les joguines, les llaminadures, amb altres nens i nenes, que també els agraden i que no en tenen. –Si teniu dos caramels, en donareu un a una nena o nen que no en tingui cap?

També els Reis us demanen a vosaltres nenes i nens d´Igualada que la bondat que heu fet aquest dies ha de durar tot l´any. Els nostres patges sempre us veuen i nosaltres ho sabem tot. alguns de vosaltres que estàveu en el Llibre Negre, us heu portat molt bé aquest dies i heu passat al Llibre Blanc. Si a partir de demà torneu a fer maleses i a portar-vos malament us posaríem altra vegada al Llibre Negre i l´any vinent seria molt difícil d´esborrar els vostres noms, i ens sabria molt greu, estaríem molt tristos, però, no us podríem portar res.

Estem convençuts que us agradaran les joguines que avui els nostres patges us repartiran, d´acord amb el que heu demanat en les vostres cartes.

Us prometem que si sou bons i feu cas dels nostres consells, l´any que ve tornarem carregats amb els jocs que més us agradin.

A reveure, nens i nenes d´Igualada.

Una carinyosa abraçada dels Reis Melcior, Gaspar i Baltasar.

Us estimem molt!

Magí Puig i Gubern 05/01/2001
2000

Benvolgut Senyor Alcalde i autoritats totes. Molt estimats nens i nenes d´Igualada.

Voldríem saludar també, i molt particularment, aquells infants que han vingut d´altres indrets i que avui es troben a Igualada, amb els amics o la família, per participar de la nostra Festa. a ells, i també a totes aquelles altres persones que haurien volgut estar aquí, i que no ha pogut venir perquè estan malaltes o impedides, els tenim bén presents i els enviem la nostra més cordial salutació.

Un any més som testimonis de com, en una nit com aquesta, els ulls dels infants tenen aquella brillantor especial de les estrelles; i també els d´aquells que són més grans i que, des del fons del seu cor, també viuen –emocionats- la il·lusió d´aquesta veritable “caravana de somnis”. Tots ens tornem una mica més infants en allò de més noble que portem dintre.

Petits i grans, en aquest dies ens augurem els uns als altres els millors desitjos de pau i bona voluntat, així com un propòsit d´esmena per ser millors en la nostra relació amb els demés… Però aquesta nit, si us heu portat bé, us portarem tot allò que demaneu.

Sabem dels bons principis i l´esperit solidari de tots els nen i les nenes de casa nostra. amb la col·laboració de molts de vosaltres farem possible, un any més, que no hi hagi cap infant sense la il·lusió que dóna una joguina. D´il·lusions com aquesta hauríem de prendre´n bona nota els més grans i treballar, amb perseverança, per tal de fer possible el móm millor que ens demanen els infants i que, per deure moral, els hem de deixar.

Potser hauríem d´escoltar més els nostres infants i joves. Molts d´ells tenen una forta inquietud i moltes ganes de ser útils per una societat sense violència, on tots els nens i les nenes puguin gaudir del seu dret a estudiar, a jugar, a formar-se com a persones en la diversitat, a educar-se per la societat del futur, a ser feliços…

Hem estrenat un nou mil·leni, on s´hi albiren grans canvis. De nosaltres únicament depèn el fer possible que aquests canvis repercuteixin en un millor benestar de les persones, on prevalguin aquells valors humans tan senzills que venim repetint d´ençà que vàrem veure brillar aquella misteriosa estrella ara ha fet 2000 anys…

En aquest sentit hem constatat que tenim molta feina a fer. Ens cal neutralitzar la forta influència de la societat tan materialista i poc humana que tenim, tasca que haurem d´afrontar amb la mateixa fe que nosaltres seguim portant cada any, als nostres nens i nenes, les joguines que ens han demanat.

Estem segurs que, si escoltem el nostre interior i li fem cas, entre tots i totes posarem el nostre gra de sorra perquè els canvis que s´han de produir ho siguin en la direcció de seguir alimentant el millor dels sentiments que tenim els éssers humans, els seus homes i dones, els nens i les nenes, els joves i els de més edat…

I així poder mantenir viva la flama de la il·lusió i de l´esperança per forjar un món en pau, basat en el respecte i l´amor dels uns envers els altres, amb esperit i actituds solidàries.

Ens citem doncs, de nou, per l´any que ve, el la confiança que sota la màgia tan especial d´una nit com aquesta, cap fita ens ha de ser impossible.
Fins aviat!

Maribel Nogué 05/01/2000