El nou estel

“L’estel que havien vist sortir començà a avançar davant d’ells, fins que s’aturà damunt el lloc on era l’Infant. L’alegria que tingueren en veure l’estrella va ser immensa. Van entrar a la casa, veieren el Nen amb Maria, la seva Mare, es postraren a terra i el van adorar. Després van obrir les seves arquetes i li oferiren presents: or, encens i mirra. (Mateu, 2:2-12)”

L’any 2020 per commemorar el 125 aniversari de la Festa dels Reis d’Igualada, els Reis d’Orient, Melcior, Gaspar i Baltasar, arribaven a la nostra ciutat guiats per un nou estel. Va ser el regal per a Igualada que van oferir les majestats d’Orient per commemorar tant senyalada data.

Ja ha passat, i de bon tros, més d’un segle de la seva primera arribada guiats per un àngel que portava a la mà un estel. En el transcurs de tots aquests anys hi ha hagut diferents models d’estels guiadors, i ha estat aquest 2020 quant, amb l’ajut de noves tecnologies, s’ha aconseguit un nou estel amb una capacitat enorme d’il·luminació en moviment.

Característiques del nou estel

Consta d’una esfera de 800 mm. de diàmetre i 4 mm. de gruix –nucli de l’estel- des don hi surten 155 tubs metàl·lics que conformen els rajos del nucli i la cua (120 tubs entre 70 i 85 cm de llargada, i 35 tubs entre 500 i 560 cm) on s’hi han instal·lat 54.834 lets que fan possible les diferents formes d’il·luminació. L’estel va muntat sobre una plataforma, i està alimentat per generadors d’última tecnologia, tot manat informàticament per obtenir els múltiples efectes de llum. A la vegada té també un pistó hidràulic per salvar les alçades existents durant la cavalcada produïdes per diferents elements del paisatge urbà.