Els Reis

Els tres Reis d’Orient, quan la nit de cada 5 de gener visiten les ciutats del món, repartint milers i milers de joguines, ho fan perquè estan convençuts que tenir un regal aquesta nit, independentment de si és el més esperat, si és el més gran o si són molts, el que més importància té és que omple d’il·lusió petits i grans.

Aquesta il·lusió que veuen en les vostres cares, els recorda la satisfacció que van sentir quan seguint l’estel arribaren a Betlem i oferiren els presents al nen Jesús.

Melcior, Gaspar, Baltasar i el patge Faruk, saben que en el moment en què arriben els patges a casa vostra, es desencadenen les emocions de tota la família, perquè tan important és rebre un regal com el fet de preparar aquesta visita amb la il·lusió que ho veniu fent a Igualada des de fa ja més de cent anys.

Melcior

Melcior, que duia or com ofrena, era un ancià amb cabells i barba llarga, la túnica d’un color violeta, un parell de sabates blaves i blanques.

Gaspar

Gaspar, que duia encens com ofrena, era un jove imberbe, ros, amb una capa de color vermell i un parell de sabates violeta.

Baltasar

Baltasar duia mirra com ofrena, i era negre amb barba, i duia un abric vermell i blanc.

Dates claus

Himne 5 de Gener

L’himne dels Reis d’Igualada és una peça musical que duu per títol “5 de gener”. La lletra ha sigut escrita per Nuska Corrià a partir d’una idea del matrimoni format per Manel Marimon i Assumpta Gumà, i la música ha anat a càrrec d’en Jordi Marcé. Tots ells vinculats amb Igualada i molt especialment amb la seva festa de Reis.

Origen i història

Els Reis de l’Orient, són, segons el Nou Testament, uns mags (o savis) que van portar regals a Jesús, guiats per un estel. Aquests regals van ser or, encens i mirra.

L’Evangeli segons Mateu és l’únic relat bíblic que recull l’arribada d’uns mags que seguien un estel per trobar un nen que havia de convertir-se en el Messies.

Sobre els països d’origen d’aquests tres personatges hi ha diverses teories. Segons una d’elles, la de l’evangeli apòcrif de Tomàs, podrien venir de Pèrsia, Babilònia i d’algun altre país asiàtic. Aquests tres llocs eren en aquells temps indrets de gran reconeixement per la seva cultura. El mateix text deixa endevinar que podrien tenir algun vincle familiar entre ells.

L’altre és la del monjo benedictí, Beda, que al segle VIII deia en la seva obra “Expositio in Evangelium S. Matthaei “, que un era asiàtic, l’altre africà, i l’altre, europeu.

A les esglésies orientals els reis tenen diversos noms, però a Occident els noms es van assentar des del segle VIII en llatí: Caspar, Melchior, Balthasar. El primer testimoni onomàstic el trobem en uns mosaics de Ravenna, on Melcior és representat com un home gran, Gaspar com un home més jove i Baltasar com un de pell fosca. Hi ha qui veu en aquesta iconografia les diverses parts del món conegudes i hi ha qui creu que representa les edats de l’home.

Els vestits

La cavalcada dels Reis d’Igualada es caracteritza, entre altres coses, per la vistositat dels vestits dels Reis i dels patges.

En la primera cavalcada, l’any 1898, els vestits de Melcior, Gaspar i Baltasar els van confeccionar les monges MM. Escolàpies i Mare del Diví Pastor, i les sandàlies, el Sr. Antoni Miserachs (Tonet, sabater).

En el decurs de tots aquest anys i fins ara, s’han anat renovant diverses vegades d’acord amb l’època, lloc i context. Sabem que l’any 1931 es renoven vestits i que la capa del rei negre era la que encara portava, totalment restaurada, fins a l’any 2006. Tenim dades de renovacions els anys 1941, 1948, 1962 amb l’estrena de les carrosses, i la de l’any 1987 que van ser dissenyats pels germans Josep i Emili Miramunt. Aquest mateix any es restaura la capa del rei negre.

En la cavalcada de l’any 2007 els reis estrenaven també vestits nous. La dissenyadora igualadina Sita Murt es va oferir voluntàriament i de forma totalment altruista per fer el disseny i la confecció d’aquests nous vestits i que anessin d’acord amb el disseny de les noves carrosses.

La mateixa dissenyadora detalla que el vestit per al Rei Blanc és especialment elegant. Destaca que els colors que s’han utilitzat són matisats, perquè s’intenta buscar el contrast amb colors vius. Així, mentre les robes són de tons grisos i marfil, la dissenyadora juga amb la pedreria, sobretot en la corona, per donar-li un toc de color al conjunt del rei Melcior, que també està decorat amb brillantets i petites perles per fer-lo encara més elegant.

El vestit per al rei Gaspar és molt més sumptuós. Porta una capa daurada reversible. Els colors daurats es combinen amb tocs de color morat. Compta també amb una túnica de tul transparent brodat amb fil daurat i tota la pedreria està cosida ambel mateix tipus de fil perquè remarqui la de color negre

El vestit del rei Baltasar està compost per un abric de seda natural brodat amb un coll especialment voluminós. Porta també una túnica molt espectacular com també el turbant, que llueix tres plomes blanques decorades amb brillants que, amb la llum dels focus de la carrossa, llencen reflexos de llum i color.

Les Carrosses

Des de l’origen de la nostra cavalcada, l’any 1898 i fins al 1961, els Reis arribaven a la nostra ciutat muntats en cavalls. Va ser l’any següent, el 1962, en què els Reis van arribar a Igualada en fastuoses carrosses. Aquestes carrosses van durar fins a finals dels anys 70. I a començament dels 80: el 1979 el Rei negre estrena carrossa; el 1983 és el Reis ros i l’any 1984 ho fa el Rei blanc totes elles dissenyades per Josep Vilanova i Lluch.

A l’any 2004 després del “Concurs de disseny de les carrosses per a la cavalcada dels Reis d’Igualada”. El Sr. Joaquim Budesca presenta unes carrosses màgiques però també didàctiques: volen explicar una història als nens. Aquestes carrosses representen el sol (Rei blanc), planetes (Rei ros) i la lluna (Rei negre). Tinguem en compte que els Tres Reis eren astròlegs.

Missatges dels Reis

2020

Molt bona i molt màgica nit!

Honorable consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Mariàngela Vilallonga, conselleres i conseller, il·lustríssim alcalde, Marc Castells, digníssimes autoritats, infants de la ciutat i d’arreu que ens heu vingut a rebre amb els vostres familiars i amics, ja hem arribat a Igualada!

Fidels a la nostra cita, tornem a visitar-vos, tal com fem des de ja fa 125 anys! Sí, ja fa molt temps que tenim l’honor i la satisfacció d’arribar des de terres llunyanes per compartir l’emoció d’aquesta data tan assenyalada. Enhorabona, Igualada, per la celebració d’aquests 125 anys de la nostra arribada.

La vostra Festa dels Reis, la Festa dels Reis d’Igualada, està considerada com la primera en antiguitat del nostre país, i ha rebut molts reconeixements com la Creu de Sant Jordi i els nomenaments de Festa Popular d’Interés Cultural i de Festa Patrimonial d’Interès Nacional, entre d’altres, i ser candidata a obtenir el títol de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

Durant totes aquestes dècades i dècades hem anat veient com la ciutat anava canviant. Els carrers, els edificis, les indústries, els comerços, les escoles… tot ha anat progressant.

També la nostra cavalcada s’ha anat transformant, és clar. Els primers cops que varem venir arribàvem amb els nostres cavalls i ara ho fem amb modernes i didàctiques carrosses. I el mateix ha passat amb les joguines: abans eren totes de fusta i roba, després van ser de plàstic i ara la majoria són electròniques… És un signe més del pas del temps.

Però hi ha un element que no ha canviat gens ni mica i que fa que una festa tan antiga sigui sempre una festa nova. I aquest element és la il·lusió que veiem en els ulls dels nens i nenes que ens veniu a rebre, i també en les mirades d’alegria de totes les persones que els acompanyeu.

Aquesta il·lusió és la mateixa avui que la primera vegada que vam venir. I aquesta il·lusió és el que fa que els Tres Reis ens emocionem tant cada cop que arribem a Igualada a portar-vos els regals que heu demanat en les cartes que ens feu arribar a través del benvolgut Patge Faruk, que ja sabeu que fa molts anys que ens acompanya.

Per això us estem tan agraïts per aquesta rebuda. I per això sabem que fareu cas dels nostres consells. Nens i nenes: estimeu als pares i germans. Estimeu als avis, als mestres, als amics i a aquells que encara no ho son. Estudieu i treballeu molt. L’educació i la cultura és la millor cosa que us poden donar els vostres pares. Cal que els nens i nenes, i els joves, l’aprofiteu i procureu aprendre d’allò més. Recordeu que el futur esdevindrà segons vosaltres vulgueu. Penseu també en els més febles i desvalguts.

Estem segurs que tots i totes us esforçareu i fareu sempre bondat. I també estem segurs que els més grans els ensenyareu a ser bones persones que sabran viure en un món millor, ple de pau, de llibertat, d’igualtat i de solidaritat, i que juntament amb la gent de totes les cultures sabran escriure un futur ple d’esperança.

Mentrestant, compartiu la felicitat d’aquest capvespre tan especial. Des d’aquí veiem moltes cares de joia i molts rostres d’impaciència. Nosaltres també tenim ganes de saludar tota la gent que ens espera pels carrers de la ciutat i desitgem que els patges comencin a visitar les vostres cases i que comenceu a desembolicar amb delit els paquets que tant esteu esperant.

La cavalcada d’avui és el pròleg de la gran celebració que ens espera a cada llar. Aquest és el gran tresor que, en aquest tan significat aniversari, us animem a preservar. Perquè aquesta tradició que ve de tan lluny i que us sentiu tan propera és un orgull per a Igualada.

Aquest any però, amb motiu d’aquest 125 aniversari de la Festa de Reis, us volem oferir un petit gran obsequi. Hem transformat l’estrella que ens ha guiat des de l’Orient en una estrella 125 vegades més brillant perquè ens il·lumini a tots en el camí de la il·lusió i l’esperança. Estrella que ara entre tots volem inaugurar. Us convidem a gaudir-la amb tota la intensitat.

Visca la Festa de Reis d’Igualada!

Pep Elias 05/01/2020

Missatges d’altres anys

Els Tres Reis, quan puntuals i sens falta, arriben cada any a Igualada. A part de fer-ho ben carregats de joguines, també ens obsequien amb bons consells en el seu savi parlament. Si vols llegir els missatges dels Reis d’altres anys només has d’accedir a la docuteca.