Els Reis

Els tres Reis d’Orient, quan la nit de cada 5 de gener visiten les ciutats del món, repartint milers i milers de joguines, ho fan perquè estan convençuts que tenir un regal aquesta nit, independentment de si és el més esperat, si és el més gran o si són molts, el que més importància té és que omple d’il·lusió petits i grans.

Aquesta il·lusió que veuen en les vostres cares, els recorda la satisfacció que van sentir quan seguint l’estel arribaren a Betlem i oferiren els presents al nen Jesús.

Melcior, Gaspar, Baltasar i el patge Faruk, saben que en el moment en què arriben els patges a casa vostra, es desencadenen les emocions de tota la família, perquè tan important és rebre un regal com el fet de preparar aquesta visita amb la il·lusió que ho veniu fent a Igualada des de fa ja més de cent anys.

Melcior

Melcior, que duia or com ofrena, era un ancià amb cabells i barba llarga, la túnica d’un color violeta, un parell de sabates blaves i blanques.

Gaspar

Gaspar, que duia encens com ofrena, era un jove imberbe, ros, amb una capa de color vermell i un parell de sabates violeta.

Baltasar

Baltasar duia mirra com ofrena, i era negre amb barba, i duia un abric vermell i blanc.

Dates claus

Himne 5 de Gener

L’himne dels Reis d’Igualada és una peça musical que duu per títol “5 de gener”. La lletra ha sigut escrita per Nuska Corrià a partir d’una idea del matrimoni format per Manel Marimon i Assumpta Gumà, i la música ha anat a càrrec d’en Jordi Marcé. Tots ells vinculats amb Igualada i molt especialment amb la seva festa de Reis.

Origen i història

Els Reis de l’Orient, són, segons el Nou Testament, uns mags (o savis) que van portar regals a Jesús, guiats per un estel. Aquests regals van ser or, encens i mirra.

L’Evangeli segons Mateu és l’únic relat bíblic que recull l’arribada d’uns mags que seguien un estel per trobar un nen que havia de convertir-se en el Messies.

Sobre els països d’origen d’aquests tres personatges hi ha diverses teories. Segons una d’elles, la de l’evangeli apòcrif de Tomàs, podrien venir de Pèrsia, Babilònia i d’algun altre país asiàtic. Aquests tres llocs eren en aquells temps indrets de gran reconeixement per la seva cultura. El mateix text deixa endevinar que podrien tenir algun vincle familiar entre ells.

L’altre és la del monjo benedictí, Beda, que al segle VIII deia en la seva obra “Expositio in Evangelium S. Matthaei “, que un era asiàtic, l’altre africà, i l’altre, europeu.

A les esglésies orientals els reis tenen diversos noms, però a Occident els noms es van assentar des del segle VIII en llatí: Caspar, Melchior, Balthasar. El primer testimoni onomàstic el trobem en uns mosaics de Ravenna, on Melcior és representat com un home gran, Gaspar com un home més jove i Baltasar com un de pell fosca. Hi ha qui veu en aquesta iconografia les diverses parts del món conegudes i hi ha qui creu que representa les edats de l’home.

Els vestits

La cavalcada dels Reis d’Igualada es caracteritza, entre altres coses, per la vistositat dels vestits dels Reis i dels patges.

En la primera cavalcada, l’any 1898, els vestits de Melcior, Gaspar i Baltasar els van confeccionar les monges MM. Escolàpies i Mare del Diví Pastor, i les sandàlies, el Sr. Antoni Miserachs (Tonet, sabater).

En el decurs de tots aquest anys i fins ara, s’han anat renovant diverses vegades d’acord amb l’època, lloc i context. Sabem que l’any 1931 es renoven vestits i que la capa del rei negre era la que encara portava, totalment restaurada, fins a l’any 2006. Tenim dades de renovacions els anys 1941, 1948, 1962 amb l’estrena de les carrosses, i la de l’any 1987 que van ser dissenyats pels germans Josep i Emili Miramunt. Aquest mateix any es restaura la capa del rei negre.

En la cavalcada de l’any 2007 els reis estrenaven també vestits nous. La dissenyadora igualadina Sita Murt es va oferir voluntàriament i de forma totalment altruista per fer el disseny i la confecció d’aquests nous vestits i que anessin d’acord amb el disseny de les noves carrosses.

La mateixa dissenyadora detalla que el vestit per al Rei Blanc és especialment elegant. Destaca que els colors que s’han utilitzat són matisats, perquè s’intenta buscar el contrast amb colors vius. Així, mentre les robes són de tons grisos i marfil, la dissenyadora juga amb la pedreria, sobretot en la corona, per donar-li un toc de color al conjunt del rei Melcior, que també està decorat amb brillantets i petites perles per fer-lo encara més elegant.

El vestit per al rei Gaspar és molt més sumptuós. Porta una capa daurada reversible. Els colors daurats es combinen amb tocs de color morat. Compta també amb una túnica de tul transparent brodat amb fil daurat i tota la pedreria està cosida ambel mateix tipus de fil perquè remarqui la de color negre

El vestit del rei Baltasar està compost per un abric de seda natural brodat amb un coll especialment voluminós. Porta també una túnica molt espectacular com també el turbant, que llueix tres plomes blanques decorades amb brillants que, amb la llum dels focus de la carrossa, llencen reflexos de llum i color.

Les Carrosses

Des de l’origen de la nostra cavalcada, l’any 1898 i fins al 1961, els Reis arribaven a la nostra ciutat muntats en cavalls. Va ser l’any següent, el 1962, en què els Reis van arribar a Igualada en fastuoses carrosses. Aquestes carrosses van durar fins a finals dels anys 70. I a començament dels 80: el 1979 el Rei negre estrena carrossa; el 1983 és el Reis ros i l’any 1984 ho fa el Rei blanc totes elles dissenyades per Josep Vilanova i Lluch.

A l’any 2004 després del “Concurs de disseny de les carrosses per a la cavalcada dels Reis d’Igualada”. El Sr. Joaquim Budesca presenta unes carrosses màgiques però també didàctiques: volen explicar una història als nens. Aquestes carrosses representen el sol (Rei blanc), planetes (Rei ros) i la lluna (Rei negre). Tinguem en compte que els Tres Reis eren astròlegs.

Missatges dels Reis

2021

Molt bona nit, Il·lustríssim alcalde, honorable consellera de Cultura, autoritats, ciutadans i ciutadanes, nens i nenes de la ciutat d’Igualada, de la comarca i d’arreu.

Un any més hem arribat a l’acollidora ciutat d’Igualada seguint la llum de l’estel de Betlem.
Durant tot aquest temps hem pogut comprovar que l’any 2020 i començament de l’actual ha estat un període difícil per a moltes famílies. Tot el món pateix una pandèmia i això fa que tots ens hàgim de comportar de forma diferent a altres anys.

D’arribada hem passejat pels vostres carrers i hem vist les cares d’il·lusió i els ulls dels infants espurnejant d’alegria. Hem vist els ulls dels pares i avis contents de veure com els més menuts somreien i ens miraven entusiasmats, la majoria d’ells des de balcons i finestres.

Aquest any en especial volem tenir un gran agraïment, de tot cor, a tot el personal sanitari i de serveis per la seva valuosa tasca per cuidar les persones i combatre aquesta pandèmia que, com hem dit, tots estem patint.

Volem portar un brot d’esperança a totes aquelles persones i famílies que a causa de la situació actual no poden celebrar, com es mereixen, aquestes festes.

Volem acompanyar de tot cor a les persones que estan ingressades en hospitals i residències. És un any en que heu patit la manca d’abraçades de la vostra família i situacions de soledat per culpa d’aquesta pandèmia, per evitar els contagis.

Volem tenir un especial record per a totes aquelles persones que ens han deixat i avui no poden estar entre nosaltres. Si alcem els ulls al cel veurem centenars d’estrelles sota el mantell blau fosc. Mireu-les: són precioses i grans. Alceu els braços perquè els estels us donin les mans, i recordeu que cada estel és també una persona estimada.

Nens i nenes: junt amb el Patge Faruk varem decidir que aquest any no ens miraríem els llibres blanc i negre. Estem molt contents del comportament que heu tingut tot aquest any quant estàveu confinats a casa i fèieu els deures de l’escola a través dels ordinadors i altres mitjans. Estem molt contents perquè durant aquests temps heu ajudat molt a les mares i als pares.
Us hem de demanar que els estimeu molt, com també als avis, als mestres, als amics i a aquells que encara no ho son.
Estudieu i treballeu molt. L’educació i la cultura és la millor cosa que us poden donar els vostres pares. Cal que els nens i nenes, i els joves, l’aprofiteu i procureu aprendre d’allò més.
No oblideu, tampoc, respectar i estimar la vostra ciutat.

Pares i mares: abraceu més que mai a les vostres filles i fills. Ensenyeu-els-hi el camí de la convivència i del respecte. Penseu que cada dia els hi poseu el futur d’aquest món a les seves mans. Ensenyeu-els-hi a estimar i conviure amb altres races i colors. Ensenyeu-els-hi a fer cada dia un món millor ple d’esperança i solidaritat. Guieu-los per viure cada dia en pau i llibertat.

Aquest any venim carregats de molts paquets amb els regals que ens heu demanat en les cartes. També venim carregats d’il·lusions i d’esperances que volem repartir per cada casa, principalment aquest any.

Estimats nens i nenes, joves i grans. L’any que ve tornarem, si Déu vol, però mentrestant, que la il·lusió d’aquesta màgica nit no s’esvaeixi. Que tots els presents amb els que avui sereu obsequiats, aquest any de forma més màgica que altres anys, us agradin. I que l’alegria i la felicitat omplin a vessar els vostres cors i les vostres llars.

Des d’aquí volem manifestar els nostres bons desitjos perquè aquest 2021 sigui molt millor, i que tothom qui ho necessiti pugui veure alleugerida la seva situació. Us convidem a tots els que ens esteu veient a que us afegiu als nostres anhels.

Una abraçada de Melcior, Gaspar, i Baltasar, els Reis d’Orient.

Joan Farrés i Florensa 05/01/2021

Missatges d’altres anys

Els Tres Reis, quan puntuals i sens falta, arriben cada any a Igualada. A part de fer-ho ben carregats de joguines, també ens obsequien amb bons consells en el seu savi parlament. Si vols llegir els missatges dels Reis d’altres anys només has d’accedir a la docuteca.