Els Reis

Els tres Reis d’Orient, quan la nit de cada 5 de gener visiten les ciutats del món, repartint milers i milers de joguines, ho fan perquè estan convençuts que tenir un regal aquesta nit, independentment de si és el més esperat, si és el més gran o si són molts, el que més importància té és que omple d’il·lusió petits i grans.

Aquesta il·lusió que veuen en les vostres cares, els recorda la satisfacció que van sentir quan seguint l’estel arribaren a Betlem i oferiren els presents al nen Jesús.

Melcior, Gaspar, Baltasar i el patge Faruk, saben que en el moment en què arriben els patges a casa vostra, es desencadenen les emocions de tota la família, perquè tan important és rebre un regal com el fet de preparar aquesta visita amb la il·lusió que ho veniu fent a Igualada des de fa ja més de cent anys.

Melcior

Melcior, que duia or com ofrena, era un ancià amb cabells i barba llarga, la túnica d’un color violeta, un parell de sabates blaves i blanques.

Gaspar

Gaspar, que duia encens com ofrena, era un jove imberbe, ros, amb una capa de color vermell i un parell de sabates violeta.

Baltasar

Baltasar duia mirra com ofrena, i era negre amb barba, i duia un abric vermell i blanc.

Dates claus

Himne 5 de Gener

L’himne dels Reis d’Igualada és una peça musical que duu per títol “5 de gener”. La lletra ha sigut escrita per Nuska Corrià a partir d’una idea del matrimoni format per Manel Marimon i Assumpta Gumà, i la música ha anat a càrrec d’en Jordi Marcé. Tots ells vinculats amb Igualada i molt especialment amb la seva festa de Reis.

Origen i història

Els Reis de l’Orient, són, segons el Nou Testament, uns mags (o savis) que van portar regals a Jesús, guiats per un estel. Aquests regals van ser or, encens i mirra.

L’Evangeli segons Mateu és l’únic relat bíblic que recull l’arribada d’uns mags que seguien un estel per trobar un nen que havia de convertir-se en el Messies.

Sobre els països d’origen d’aquests tres personatges hi ha diverses teories. Segons una d’elles, la de l’evangeli apòcrif de Tomàs, podrien venir de Pèrsia, Babilònia i d’algun altre país asiàtic. Aquests tres llocs eren en aquells temps indrets de gran reconeixement per la seva cultura. El mateix text deixa endevinar que podrien tenir algun vincle familiar entre ells.

L’altre és la del monjo benedictí, Beda, que al segle VIII deia en la seva obra “Expositio in Evangelium S. Matthaei “, que un era asiàtic, l’altre africà, i l’altre, europeu.

A les esglésies orientals els reis tenen diversos noms, però a Occident els noms es van assentar des del segle VIII en llatí: Caspar, Melchior, Balthasar. El primer testimoni onomàstic el trobem en uns mosaics de Ravenna, on Melcior és representat com un home gran, Gaspar com un home més jove i Baltasar com un de pell fosca. Hi ha qui veu en aquesta iconografia les diverses parts del món conegudes i hi ha qui creu que representa les edats de l’home.

Els vestits

La cavalcada dels Reis d’Igualada es caracteritza, entre altres coses, per la vistositat dels vestits dels Reis i dels patges.

En la primera cavalcada, l’any 1898, els vestits de Melcior, Gaspar i Baltasar els van confeccionar les monges MM. Escolàpies i Mare del Diví Pastor, i les sandàlies, el Sr. Antoni Miserachs (Tonet, sabater).

En el decurs de tots aquest anys i fins ara, s’han anat renovant diverses vegades d’acord amb l’època, lloc i context. Sabem que l’any 1931 es renoven vestits i que la capa del rei negre era la que encara portava, totalment restaurada, fins a l’any 2006. Tenim dades de renovacions els anys 1941, 1948, 1962 amb l’estrena de les carrosses, i la de l’any 1987 que van ser dissenyats pels germans Josep i Emili Miramunt. Aquest mateix any es restaura la capa del rei negre.

En la cavalcada de l’any 2007 els reis estrenaven també vestits nous. La dissenyadora igualadina Sita Murt es va oferir voluntàriament i de forma totalment altruista per fer el disseny i la confecció d’aquests nous vestits i que anessin d’acord amb el disseny de les noves carrosses.

La mateixa dissenyadora detalla que el vestit per al Rei Blanc és especialment elegant. Destaca que els colors que s’han utilitzat són matisats, perquè s’intenta buscar el contrast amb colors vius. Així, mentre les robes són de tons grisos i marfil, la dissenyadora juga amb la pedreria, sobretot en la corona, per donar-li un toc de color al conjunt del rei Melcior, que també està decorat amb brillantets i petites perles per fer-lo encara més elegant.

El vestit per al rei Gaspar és molt més sumptuós. Porta una capa daurada reversible. Els colors daurats es combinen amb tocs de color morat. Compta també amb una túnica de tul transparent brodat amb fil daurat i tota la pedreria està cosida ambel mateix tipus de fil perquè remarqui la de color negre

El vestit del rei Baltasar està compost per un abric de seda natural brodat amb un coll especialment voluminós. Porta també una túnica molt espectacular com també el turbant, que llueix tres plomes blanques decorades amb brillants que, amb la llum dels focus de la carrossa, llencen reflexos de llum i color.

Les Carrosses

Des de l’origen de la nostra cavalcada, l’any 1898 i fins al 1961, els Reis arribaven a la nostra ciutat muntats en cavalls. Va ser l’any següent, el 1962, en què els Reis van arribar a Igualada en fastuoses carrosses. Aquestes carrosses van durar fins a finals dels anys 70. I a començament dels 80: el 1979 el Rei negre estrena carrossa; el 1983 és el Reis ros i l’any 1984 ho fa el Rei blanc totes elles dissenyades per Josep Vilanova i Lluch.

A l’any 2004 després del “Concurs de disseny de les carrosses per a la cavalcada dels Reis d’Igualada”. El Sr. Joaquim Budesca presenta unes carrosses màgiques però també didàctiques: volen explicar una història als nens. Aquestes carrosses representen el sol (Rei blanc), planetes (Rei ros) i la lluna (Rei negre). Tinguem en compte que els Tres Reis eren astròlegs.

Missatges dels Reis

2019

Molt bona nit!

Hble Sra. Laura Borràs, consellera de Cultura, Senyor Alcalde de la ciutat, Digníssimes autoritats, Comissió organitzadora de la nostra arribada. I sobretot, nens i nenes d’Igualada, i famílies, ja hem arribat!

Cada any, el 5 de gener és sempre feliç, però avui la felicitat es multiplica perquè recordem els 75 anys de la primera vinguda del Patge Faruk, el nostre ambaixador, a la vostra ciutat. Fa un munt d’anys, nens i nenes, que li canteu “Benvingut, Patge Faruk!”, oi?. Els vostres pares i mares, ja el van conèixer, de jovenets, el Patge Faruk. I els qui encara teniu al vostre costat àvies i avis –quina sort que teniu!- sapigueu que ells també el van conèixer quan eren uns infants, iguals, ben iguals, que vosaltres avui. Però heu de pensar una altra cosa… Nosaltres tres, els reis d’Orient, fa encara molts més anys que venim a Igualada, i hem conegut ja els vostres pares, avis, besavis, rebesavis… Quina gent més maca que hi ha a la ciutat d’Igualada!

Nosaltres ja veníem quan encara no hi havia avions! Arribàvem en vaixells, des de l’Orient, i ens esperaven uns cavalls i amb ells arribàvem a Igualada… I els vostres paquets els portàvem en uns fardells, també dalt dels cavalls. O en carro! Més tard, ja varem travessar el mar des del cel –en avió-, molt més de pressa, i un cop a terra pugem en cotxes i carrosses, i des de llavors que fem servir també aquests grans camions plens de joguines…

Hem vist els canvis que s’estan fent a Igualada. Hem vist com creix la vostra estimada ciutat d’Igualada.

Avui, en la nostra arribada, a part de portar joguines us volem donar també uns consells:

Nens i nenes: estimeu als pares i germans. Estimeu als avis, als mestres, als amics i a aquells que encara no ho son.

Estudieu i treballeu molt. L’educació i la cultura és la millor cosa que us poden donar els vostres pares. Cal que els nens i nenes, i els joves, l’aprofiteu i procureu aprendre d’allò més. Recordeu que el futur esdevindrà segons vosaltres vulgueu. Penseu també en els més febles i desvalguts.

Pares i avis: ensenyeu a estimar als vostres fills i nets. Penseu que cada dia els hi poseu a les seves mans el futur d’aquest món.

Ensenyeu-els-hi a estimar i conviure amb altres races i colors.

Ensenyeu-els-hi a fer cada dia un món millor ple d’esperança i solidaritat.

Ensenyeu-els-hi a viure cada dia en pau i llibertat.

No us volem entretenir més. Sabem que tots esteu frisosos, amb ganes de què arribem al centre de la ciutat, i que donem ordres als patges, als quals els mana el Patge important, el patge Faruk, a qui tan estimeu –oi que l’estimeu? (Síiii). Doncs ell també us estima i molt!, i farà que els patges arribin a cadascuna de les cases. I sabeu quants patges vénen? Ui!!!! Els teniu aquí: més de 800!

Deixeu-nos dir una darrera cosa. Aquest any, quan el patge Faruk estava a punt de venir a Igualada el 28 de desembre, només volia portar un llibre. Només un! de content que està, per celebrar els 75 anys que fa que us ve a veure per parlar-vos de nosaltres: de Melcior, el rei blanc, de Gaspar, el rei ros, i de Baltasar, el rei negre. Sí, sí, el patge Faruk volia venir amb un sol llibre. Però varem decidir, entre tots, que vingués amb els dos llibres de sempre… En el BLANC però, hi posaríem més fulls dels normals, per escriure-hi noms i noms i més noms. I l’altre llibre quasi sense fulls, perquè volem que no hi quedi gairebé ningú d’apuntat.

Volem ser molt generosos també, amb els infants que no viuen a Igualada, però que ens esperaran a casa d’algun familiar o amic. I la pregunta final. Eh, que heu fet, i que seguireu fent tot l’any, molta, però molta bondat? (Síiiii!) Doncs anem tots junts, ben contents, en direcció a la Soledat i Rambles. Farem que la desfilada sigui ben lluïda!

Consellera, senyor Alcalde, ens hi acompanyen…? Anem-hi!

Jaume Ferrer Piñol / Joan Farrés i Florensa. 05/01/2019

Missatges d’altres anys

Els Tres Reis, quan puntuals i sens falta, arriben cada any a Igualada. A part de fer-ho ben carregats de joguines, també ens obsequien amb bons consells en el seu savi parlament. Si vols llegir els missatges dels Reis d’altres anys només has d’accedir a la docuteca.