Saltar al contingut Salta a la barra lateral esquerra Saltar al peu de pàgina

El ple de l’Ajuntament d’Igualada aprova una moció de suport a la Festa de Reis

El passat dimarts 18 d’Abril el ple de l’Ajuntament d’Igualada va aprovar un manifest en defensa de la Festa de Reis d’Igualada. El text va ser presentat a instàncies de la Comissió de Reis F.P. i va comptar amb el suport de tots els grups del ple i l’abstenció de Poble Actiu.

El text recull la defensa de la festa com a mostra patrimonial immaterial i d’important valor per la ciutat, esperona a la comissió organitzadora a continuar treballant en l’organització de la festa.

A continuació us adjuntem el contingut del manifest:

Manifest de reconeixement i suport a la Festa dels Reis d’Igualada

La festivitat de l’Epifania a Igualada té una personalitat pròpia amb la Cavalcada de Reis d’Orient, que es documenta per primera vegada l’any 1895, si bé és a partir de 1899 quan la Cavalcada adquireix les característiques que la defineixen i que l’han convertit en la Cavalcada de Reis més antiga de Catalunya, i la segona de la península.

Lluny de ser únicament una desfilada festiva, la Cavalcada dels Reis a Igualada és una celebració que compta amb un distintiu que la fa singular, especial i única. No només es tracta de la seva antiguitat, cent vint-i-vuit anys, sinó de la seva pròpia configuració i contingut amb tots els elements destacats i històrics que acompanyen i configuren una ensenya d’identitat pròpia:

  • El cicle de la Festa dels Reis d’Igualada que s’estructura de forma invariable al llarg de tres jornades assenyalades al calendari igualadí; començant amb l’Arribada del Patge Faruk i els llibres blanc i negre, cada 28 de desembre des del 1943; seguint amb el lliurament de la carta als Reis cada 1 de gener des del 1953; i culminant amb la Cavalcada i repartiment de regals, cada 5 de gener des del 1899.
  • La festivitat es nodreix de l’art popular, i la comissió organitzadora enalteix el talent dels i les artistes locals. Gràcies a la festa tenim peces d’un alt valor musical com l’Himne del Patge Faruk (compost el 1953 pel gran mestre Joan Just) o l’Himne del 5 de gener (compost el 2017 amb lletra de la Nuska Corrià i música de Jordi Marcè). Composicions que sovint són cantades per les corals de la ciutat i executades per les bandes de música que ajuden a difondre la tradició entre els participants de la festa. També en el camp de la lírica destaquen les aportacions d’escriptors i escriptores, i dibuixants en l’elaboració de les auques que donen continuïtat a les antigues crides populars. I en camp de la moda cal fer esment dels fabulosos vestits dels tres reis creats per la dissenyadora internacional Sita Murt.
  • L’existència de personatges propis de la festa com els patges que són personatges respectats i alhora estimats; i que en l’imaginari dels infants representen persones bones, amables, properes, riques i generoses, allunyades de la figura caricaturesca d’esclau racialitzat. Destaca el personatge del Patge Faruk, emissari principal dels tres Reis d’Orient, que va arribar a la ciutat l’any 1943 de la mà del Sr. Lluís Valls i Soler, i que ha esdevingut símbol característic de la ciutat i la festa.
  • Les tècniques de caracterització dels centenars de persones voluntàries que fan el paper de patge, són un element singular, ja sigui a través dels vestits típics d’inspiració a la indumentària turca, o bé aplicant al rostre una pintura especial fruit de la combinació de pólvores carbonoses (fum d’estampa) amb llevat de forner. Una formulació molt antiga que a partir dels tres colors que ens han arribat per tradició (negre, marró-daurat i blanc) permet cobrir les mil i una tonalitats de pell que hi ha avui en dia a Igualada, garantint a tothom un tracte igualitari i l’oportunitat de fer el paper més desitjat, el de patge negre.
  • El voluntariat és un dels pilars de la festa. En l’impuls de la festa dels Reis també hi participen moltes associacions, organitzacions i empreses locals que aporten els mitjans humans necessaris, superant les mil persones. La Comissió és l’òrgan que organitza la festa des de l´any 1895 (primer com a Centre Catòlic d´Obrers), garant de la Festa, i és a la vegada coordinadora dels diferents grups de persones voluntàries que troben el seu rol dins el cicle de la festa: des dels patges, transportistes, portadors d’escales, modistes, vigilants, informàtics… i és precisament aquest capital humà qui contribueix inequívocament a l’èxit de la festa. Més de mil persones aporten les seves habilitats i coneixements de forma altruista perquè la Festa dels Reis d’Igualada arribi a tothom i sigui per a tothom.
  • El repartiment de paquets és un altre tret distintiu que s’aconsegueix gràcies al treball de centenars de voluntaris i voluntàries caracteritzats de patges reials, en blanc, ros i negre. El repartiment de paquets és una acció que es desplega al llarg de tota la ciutat. En el transcurs de la cavalcada els patges entren a les cases a través de les finestres i balcons utilitzant escales de mà, un element propi de les festes de Reis de principis de segle XX i que avui es manté en molt poques ciutats de la península.
  • La missió fundacional de la festa, és la d’obsequiar tots els infants, també els de famílies vulnerables, i continua vigent. La solidaritat és un dels eixos principals de la festa i queda palès en les visites als centres hospitalaris, assistencials o residencials així com en el repartiment, sense distincions, de paquets entre tots els nens i nenes de la ciutat.

Per aquests motius, la festa, d’un important valor patrimonial material i immaterial, ha estat reconeguda amb diverses distincions:

  • Medalla de la Ciutat d’Igualada (1966)
  • Festa Popular d’Interès Cultural (2010) i requalificada com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional (2016)
  • Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2013)
  • Candidata a Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Recentment les crítiques per part de certs col·lectius sobre el suposat racisme, equívoca i inoportuna percepció, de la Festa de Reis d’Igualada, han portat aquesta mostra de cultura tradicional i patrimonial a diferents fòrums i mitjans de comunicació nacionals i internacionals des d’on els diferents elements de la festa igualadina han estat qüestionats en un exercici de desconeixement profund.

La Festa de Reis d’Igualada, té el seu màxim esplendor, mercès de la col·laboració dels igualadins i les igualadines que l’han considerat com a motiu d’orgull. Una expressió cultural i patrimonial que és rebuda com una herència col·lectiva, de bellesa singular i emotivitat extraordinària.

Per aquests motius, EL PLE DE L’AJUNTAMENT MANIFESTA:

  • Que la festa dels Reis constitueix avui dia una dels més preuats senyals d’identitat de la ciutat d’Igualada. Una festa que convoca cada any a Igualada a la major part de la població i centenars de visitants, que volen viure en directe el missatge i l’emoció d’aquesta centenària Cavalcada.
  • Que per tot l’anteriorment exposat, la festa dels Reis d’Igualada és mereixedora, com a singular manifestació cultural, de la major protecció que l’Ajuntament d’Igualada pot atorgar a aquells elements de l’anomenat Patrimoni Immaterial o Intangible.
  • Que els organitzadors i participants voluntaris tenen tot el reconeixement i suport per la tasca que porten a terme. I esperona a la Comissió organitzadora a continuar treballant en la realització de la festa dels reis, així com en la recerca, difusió i promoció d’aquesta mostra festiva patrimonial, d’acord amb els valors actuals de respecte a la diversitat i igualtat per a totes les persones.
  • Tot el suport de la ciutat d’Igualada, i en el seu nom el del ple, a la Festa de Reis d’Igualada en la seva forma patrimonial i tradicional.
  • Traslladar a la Comissió Cavalcada dels Reis d’Igualada. F.P. els acords adoptats.

BENVINGUTS!

Els Patge Faruk voldria saber la vostre edat

Els Patge Faruk voldria saber la vostre edat

Ets major de 12 anys?